Nieuws
Lockheed Martin’s LMXT strategic tanker is offered as an American-built solution for the U.S. Air Force’s KC-Y Program. (Lockheed Martin photo by Brandon Stoker)

MARIETTA – Mocht de U.S. Air Force in het kader van het KC-Y programma voor het Lockheed Martin (LM) LMXT tanker en transportvliegtuig kiezen, dan zal GE Aerospace CF6-80E1 motoren leveren.

Al eerder maakte Airbus bekend dat dan ook de A330-200 assemblagelijn van Toulouse naar het Amerikaanse Mobile verplaatsen. Bij Lockheed Martin Aeronautics zou daarvoor de gigantische L-10 hangar in Marietta beschikbaar komen. Daar worden momenteel nog Amerikaanse C-5M transportvliegtuigen gemoderniseerd.
Wanneer de luchtmacht de LMXT selecteert, leidt dit eveneens tot hoogwaardige (high-tech) werkgelegenheid voor bestaande en nieuwe toeleveranciers.

Het KC-Y programma is de tweede fase in het U.S. Air Force’s tankerprogramma. Daarbij moeten 140-160 van civiele verkeersvliegtuigen afgeleide tankers worden geleverd, waarbij vanaf 2029 twaalf tot vijftien toestellen per jaar bij de luchtmacht moeten arriveren.

De LMXT zal een geavanceerde uitvoering worden van de Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT). die momenteel door dertien landen wereldwijd is geselecteerd en inmiddels gecertificeerd is voor het bijtanken van de F-35A, F-22, F-16, A-10, B1-B, C-17, E-3, E-7, F-15 en P-8A.

Volgens LM voldoet de LMXT al aan alle huidige en toekomstige Amerikaanse (luchtmacht)eisen waarbij het grote vliegbereik, de fly-by-wire boom in combinatie met het air-to-air refueling (A3R) systeem en de geavanceerde camerasystemen veruit superieur zijn. Wat volgens LM ook opgeld doet voor de geavanceerde datalink- en communicatiesystemen en de missieduur die tot 19.5 uur kan oplopen.

In de eerste fase (KC-X) werden 179 Boeing KC-46A Pegasus tankers besteld. Oorspronkelijk was de keuze gevallen op de Northrop Grumman KC-45A (lees: de A330 MRTT) maar door lobbywerk van Boeing ging deze klus naar de Amerikaanse fabrikant.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=EuFTr53cer0&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=EuFTr53cer0&feature=emb_logo

4 reacties op “KC-Y programma: LM selecteert motorproducent

 1. Frans Eekhout schreef:

  @Anton Schiere en Albert van Bladeren.
  T.a.v. de KDC 10 was e.e.a. niet helemaal duidelijk gesteld en geef toe dat wij stinkend blij waren om de oude Martinair DC 10’s bij de KLM te laten ombouwen tot een tanker variant en waarbij de bediening op afstand ter hoogte van de cockpit plaats kon vinden. Als de Amerikanen toch alweer voor een Boeing product kiest is dat een vorm van protectionisme. Ditmaal zou door de inbreng van Lockheed, ook een gerenomeerde Amerikaanse vliegtuigbouwer en het feit dat het in Mobile kan worden gebouwd en dus lokaal werkgelegenheid oplevert, hopelijk wél voor de Amerikaans/Europees product gekozen kunnen worden en het beste van twee werelden de toekomstige tankervloot versterken. Tijdens een open dag op de vliegbasis Geilenkirchen (D) – AWACS basis – vlak over de Zuid-Limburgse grens bij Schinveld nam ik een keer plaats op de gezagvoerders stoel van een gemoderniseerde KC 135 en van CFM/SNECMA voorziene turbofan motoren en dit was een bijzondere gewaarwording. Meermaals vliegt hier op soms 1000 voet, pakweg 300 meter hoogte een AWACS B 707-320 met oude motoren over Landgraaf, Heerlen en Schinveld, het geluid maakt een schril contrast met de stillere KC 135 en zelfs een Boeing 747-400, Airbus 320 als die laag over komt vliegen op weg naar de AWACS basis.. Met de komst van de nog stillere en zuinigere A 330 MRTT zal dat o.a. de geluidshinder in deze streek en elders alleen maar ten goede komen. Trouwens de Amerikanen hebben al eerder een Europees produkt in aangepaste vorm gekocht denk aan de Britse Harrier en Hawk trainingstoestellen, nu alleen nog de Europese A330 LMXT aanschaffen en dan mogen wij als Europeanen eventueel ook een Nuc sub kopen… Tussen een operationele militaire wens en politieke beslissing ligt soms een wereld van verschil en het is niet altijd aan de koopman om te bepalen wat er wordt aangeschaft.

 2. Albert van Bladeren schreef:

  Ben het met jullie eens dat de Lockheed Martin/Airbus de betere Tanker/Transport rol kan vervullen, zelfs in de US-Airforce. Maar ik ben wel bang dat de Amerikaanse overheid en dat is inclusief het Pentagon er uiteindelijk toch voor zullen kiezen om Amerikaans te kopen, ook al is een ander buitenlands product veruit beter en moderner. Heeft gewoon met politiek te maken, kijk naar ons debacle om te kiezen voor nieuwe onderzeeërs en die gewoon in Nederland te laten bouwen. Persoonlijk ben ik van mening dat wanneer de politiek zich met militair materieel en strategie gaat bemoeien dar niet de beste keuze uit voortkomt. Zo is het hier maar ook bij onze bondgenoten aan de overkant van de plas.
  Maar laten we er het beste van hopen en ervoor zorgen dat de US-Airforce eindelijk hun KC-135’s kunnen gaan vervangen door een hypermodern product (made in the USA 🙂 ).
  Overigens, onze KDC-10’s zijn toch verkocht aan een commercieel bedrijf in de US dat ‘militaire’ diensten verleent aan de US Forces?

 3. Anton Schiere schreef:

  @Frans Eekhout
  Als het op deze site gaat over de z.g. internationale industrie politiek, gerief ik evenzeer graag de Fransen van Airbus met zo’n stevige MRTT deal.
  Wel onder voorwaarde dat zij het dan goed vinden dat wij in Europa ook Nuc’s van de Amerikanen kopen.
  Immers voor diesel-elektrische sub’s hebben wij Fransen niet nodig, die kunnen wij hier zelf wel heel goed bouwen.

  Overigens snap ik de opmerking over de KC DC 10 toestellen niet helemaal.
  Wij waren toch stinkend blij dat we onze (althans de eerste van de twee KC DC 10’s) voor een goede prijs in Amerika konden slijten.

 4. Frans Eekhout schreef:

  Het wordt tijd dat de Amerikanen eens echt kiezen voor een echt goed product die zijn kwaliteiten bewezen heeft en dat is de van oorsprong zijnde Airbus A330 MRTT i.p.v te blijven voortsukkelen met een Boeing 767 tanker. Eerder was de A330 MRTT al in beeld geweest en had in Mobile gebouwd kunnen worden, maar om o.a. politieke redenen koos men toch voor Boeing. Als dit door notabene Lockheed voorgestelde tankvliegtuig alles in huis heeft wat een luchtmacht zich maar wensen kan, dan moet men niet moeilijk doen en kiest voor een bewezen Europees Airbus product waar een hoop Amerikaanse inbreng in terug te vinden is. Als dit in Amerika lees Mobile gemaakt wordt, dan zie ik geen reden om de LMXT de opvolger te laten zijn van de bedaagde Boeing KC-135 toestellen en wat te denken van de KC DC 10 toestellen.
  Ik gun de combinatie Lockheed Martin / Airbus alle succes toe bij binnen halen van deze order !