Nieuws
Een F/A-18F van de Australische luchtmacht. Foto: RAAF

CANBERRA – Australië overlegt met Oekraïne en de Verenigde Staten over de levering van 41 gevechtsvliegtuigen van het type F/A-18F aan Oekraïne. Dat meldt de Australische krant Financial Review. Hoewel de kogel nog niet door de kerk is, zou de VS akkoord zijn met de levering. Eerder gaf de VS al toestemming aan Europese landen om F-16’s aan Oekraïne over te dragen.

De Australische luchtmacht (RAAF) heeft de vloot F/A-18F Super Hornets al grotendeels geparkeerd en vervangen door F-35’s. Meer dan veertig FA-18F’s staan in opslag, maar kunnen na een akkoord mogelijk al na vier maanden beschikbaar zijn. Ze zouden vrijwel allemaal in goede staat verkeren.

Australië had voor de ‘Super Hornets’ twee opties in gedachten: de slopershamer of leveren aan het Amerikaanse bedrijf RAVN. Die zou een aantal F/A-18F’s willen overnemen om in te zetten als oefenobjecten voor de Amerikaanse strijdkrachten.

Lockheed Martin heeft al zestig F-35’s aan Australië geleverd. Er volgen er nog twaalf.

1 reactie op “‘Australië overweegt donatie 41 FA-18’s aan Oekraïne’

  1. Maarten de Jong schreef:

    Het zal hier gaan om de afgedankte F/A-18A en B versies van de Australische luchtmacht en niet om de 24 F/A-18Fs die recenter zijn aangeschaft. Deze blijven nl. in actieve dienst met geen concrete plannen voor vervanging doir F-35s of andere toestellen.