Nieuws
De Airbus Helicopters H225 Caracal.

DEN HAAG – Defensie schaft veertien nieuwe H225M Caracal helikopters aan voor speciale operaties. De toestellen volgen de Cougar-transporthelikopters op. Dat gebeurt volgens de huidige planning vanaf begin 2028. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat maandag (5 juni( aan de Kamer.

De nieuwe helikopters zijn van het type H225M Caracal. Dat bleek te voldoen aan de gestelde eisen. Defensie koopt ze bij de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Net als de Cougars krijgen de toestellen Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis. Inbegrepen bij de aanschaf is een nieuwe missie-uitrusting voor de helikopters. Ook tijdelijke simulatiecapaciteit voor opleiding en training valt binnen het project.

De aanschaf is een van de maatregelen waarmee Defensie een squadron van het Defensie Helikopter Commando ombouwt tot Special Operations Force (SOF). Het versterken van SOF-capaciteit voor operaties op land en op zee is een speerpunt uit de vorig jaar verschenen Defensienota.

Cougar-helikopters zijn al 27 jaar in dienst bij Defensie, onder meer voor het vervoer van troepen, materieel en voor gewondentransport. Een aantal opereert ook als boordhelikopter vanaf marineschepen. De militaire organisatie zet de toestellen daarnaast in als blushelikopter. Dan hangt er een flexibele waterzak (bambi-bucket) onder het toestel.

Een grote tussentijdse opknapbeurt kreeg het wapensysteem nooit. Dat had onder meer te maken met veranderende inzichten over het in gebruik houden van het toestel. Wel loopt er momenteel een verbeterproject. Dat verlengt de operationele levensduur van de huidige twaalf Cougars tot 2030.

Bron: Ministerie van Defensie.

De Airbus Helicopters H225 Caracal.

3 reacties op “Defensie: Cougars vanaf 2028 buitenspel

  1. Frank schreef:

    Zoveel kaas heb ik er niet van gegeten, maar waarom geen NH90 helikopter. Volgens mij hangt daar een interessant prijskaartje aan als je deze van de Noren, Belgen en Duitsers overkoopt. Die klagen steen en been over de NH90 en ons hoor je niet over de NFH90. Je hebt dan sowieso minder diversiteit in helikopters.

  2. Marko schreef:

    Best interessant om te benoemen dat de H225 een gemoderniseerde versie is van de Super Puma. Die weer een doorontwikkeling was van de oorspronkelijke Puma waar we hier hier over hebben.

  3. Defensie krijgt gelukkig nog de middelen die ze verdienen met de nieuwe Caracal helikopters.