Nieuws

SYDNEY – Luchtvaartmaatschappij Qantas heeft afscheid genomen van de eerste van achttien bij QantasLink vliegende Boeing 717-200s. De toestellen worden op termijn vervangen door Airbussen van het type A220-300.

De vertrekkende 717 (de VH-NXI) neemt een speciale plaats in in de moderne geschiedenis van de Qantas Group, met de eerste vlucht van Jetstar tussen Melbourne en Launceston op de dag dat de Jetstar begon met vliegen in mei 2004.

Het vliegtuig heeft de afgelopen vijftien jaar ook op regionale en binnenlandse routes gevlogen voor QantasLink. Alles bij elkaar heeft het meer dan 29.000 vluchten voltooid en meer dan 1,6 miljoen klanten vervoerd voor zowel Qantas als Jetstar gedurende twee decennia.

Het vliegtuig, als Blue Mountains vernoemd, naar het op de werelderfgoedlijst geplaatste nationale park in New South Wales, zal half juni uit Australië vertrekken voordat het wordt verkocht aan een andere grote luchtvaartmaatschappij. Het is de derde van de 717’s van de luchtvaartmaatschappij die de vloot verlaat. Vanwege de beperkte actieradius zullen tijdens de reis naar de nieuwe eigenaar in Noord-Amerika acht tankstops worden gemaakt.

Qantas plaatste in mei 2022 bij Airbus een omvangrijke order. Onderdeel daarvan waren twintig A220’s te vervanging van de Boeing 717’s van dochtermaatschappij QantasLink. De A220-300 gaat plaats bieden aan 137 passagiers. Nog voordat de eerste A220 geleverd is, breidde Qantas de order uitgebreid tot 29 toestellen.