Nieuws

BRUSSEL – De 15e Wing, de transporteenheid van de Belgische luchtmacht, heeft in het Pinksterweekend zijn 75-jarig bestaan gevierd met een Open Dag op vliegbasis Melsbroek. Dat ging gepaard met een statische tentoonstelling van het materieel en demonstraties op de grond en in de lucht. Vliegbasis Melsbroek ligt aan de noordelijke zijde van Brussels Airport.

Sinds 2021 heeft de 15e Wing de Lockheed C-130 Hercules ingeruild voor de Airbus A400M. Op de static show waren een Luxemburgse A400M, een Nederlandse C-130 Hercules, een Airbus A330 MRTT tanker en een C-47 Dakota/Skytrain te zien.

In de hangars stonden nog meer A400M’s opgesteld terwijl andere A400M’s werden gebruikt voor luchtdopen en voor een aanvalsdemonstratie.

Tegelijk met het jubileum van de 15e Wing had de vliegdienst van de Belgische federale politie (DAFA) ook een Open Dag, vanwege het 30 jarige bestaan. Deze helikoptereenheid is eveneens op Melsbroek gevestigd. Er werden diverse helikopterdemonstraties getoond, waaronder brandbestrijding.

Tekst en foto: Joris van Boven