Nieuws

HARARE – De Russische helikopterholding van de Rostec State Corporation heeft een eerste batch van achttien tweemotorige Ansat helikopters overgedragen aan de Republiek Zimbabwe.

Tien van deze lichte multifunctionele helikopters zijn ontworpen om de basis te vormen voor de luchtambulancedienst van deze Afrikaanse staat. Vier Ansats werden geleverd in politie uitvoering en de overige vier zijn bestemd voor transport taken voor de Zimbabwaanse overheid.

De samenwerking tussen de Russische helikopterholding en de republiek begon in 2022 toen contracten werden getekend voor de levering van acht Mi-17 en 32 Ansat helikopters waarvan de eerste in de vroege herfst van 2022 werd geleverd. De resterende helikopters uit beide orders moeten eind 2025 zijn geleverd.

Naast de levering van helikopters deelt Rostec State Corporation de ervaringen van de Russische National Air Ambulance Service (NSSA) die al meerdere jaren actief is. In iets meer dan drie jaar werden door de NSSA naar eigen zeggen de levens van 23.000 patiënten gered, van wie bijna 3.000 kinderen.

De exportversie van de Ansat heeft twee Pratt & Whitney PW207K turboshaft motoren   die elk 561 pk continu leveren en 630 pk tijdens de start. Het toestel biedt plaats aan zeven personen, haalt een kruissnelheid van 280  km/h bij een vliegbereik van 635 km. De maximale vlieghoogte bedraagt 5.700 m.

Deze aandrijving vormt mogelijk een probleem omdat door de sancties tegen Rusland Pratt & Whitney geen vervangingsonderdelen mag leveren.