Nieuws
P-72B_GdF (ATR72 MP) - riprese 2020

LANGKAWI – Het Ministerie van Defensie van Maleisië heeft een contract getekend met Leonardo voor de levering van twee ATR 72 MPA-platforms (Maritime Patrol Aircraft) tijdens een ondertekeningsceremonie op de Langkawi International Maritime & Aerospace Exhibition (LIMA’23).

Het contract omvat de levering van twee ATR Special Mission-vliegtuigen in maritieme patrouilleconfiguratie plus de bijbehorende geïntegreerde logistieke ondersteuning en trainingsdiensten.

De ATR 72 MPA is een twin-turboprop dat is ontworpen voor complexe maritieme patrouillemissies. Het is de nieuwste gespecialiseerde variant van het ATR-vliegtuig voor regionaal transport, onderdeel van een breed scala aan typen die door Leonardo zijn ontwikkeld voor missies, waaronder maritieme bewaking, Anti-Submarine Warfare (ASW), Anti-Surface unit Warfare (AsuW), Search & Rescue ( SAR), omgevingsmonitoring, medische evacuatie en transport van personeel en materiaal.

De door Maleisië bestelde vliegtuigen zullen ook worden uitgerust met een flexibel missiesysteem, geavanceerde sensoren en een complete communicatiesuite voor Command, Control, Communications, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (C4ISR) missies over land en zee.

Varianten van de ATR 72 MPA, in dienst bij militaire en wetshandhavingsorganisaties, zijn uitgerust met het modulaire Leonardo ATOS missiesysteem (Airborne Tactical Observation and Surveillance), dat ook zal worden opgenomen in de Maleisische configuratie. De ATOS beheert de ingebouwde sensoren van het vliegtuig, combineert de verzamelde informatie en presenteert een uitgebreid en continu bijgewerkt tactisch beeld aan de missiesysteemoperators.

De toestellen kunnen meer dan acht uur onafgebroken patrouilleren.

Tijdens LIMA’23 werd tevens getekend voor achttien KAI FA-50 geavanceerde trainers. Acht vliegtuigen zullen daarbij worden geconfigureerd tot Lead In Advanced Trainer (LIFT), de overige tien als Light Combat Aircraft (LCA). Ook werden vier  Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopters besteld.

Foto’s: Leonardo Company.

ATOS Airborne Tactical Observation and Surveillance system

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.