Nieuws

GENEVE – Cessna heeft aan de vooravond van de deze week te houden European Business Aviation Convention and Exhibition (EBACE) beurs voor zakelijke luchtvaart de ‘mid size’ Citation Ascend geintroduceerd. In het ontwerp van de zakenjet is de input verwerkt van piloten, technici en passagiers.

Het toestel borduurt voor op de succesvolle 560XL serie waarvan er sinds de introductie van de Cessna Citation Excel in 1994 meer dan duizend zijn verkocht. De zakenjet evolueerde in 2004 tot XLS gevolgd door een upgrade in 2008 tot de nog steeds leverbare XLS+

De van deze XLS+ afgeleide Ascend krijgt nieuwe wingtips en een Garmin G5000 cockpit met onder meer Synthetic Vision en een Cockpit voice en data satelliet transceiver. Vergeleken met de XLS+ worden ook de cockpit zijramen groter. Ook is nu sprake van een vlakke cabine vloer.

In de cabine met elektrisch verstelbare stoelen kunnen maximaal twaalf passagier mee. Er worden vijftien procent grotere ramen voorzien waarbij klanten kunnen kiezen uit een cabinehoogte van 1,52 of 1,73 m (bij een lengte van en breedte van respectievelijk 5,64 en 1,68 m). Om de passagiers een stille vlucht te garanderen, krijgt de Ascend hetzelfde geluidsisolerende systeem dat Cessna ook in de Citation Latitude inbouwt. Standaard zijn negentien USB aansluitingen aanwezig in de cockpit en de cabine.

Het toestel gaat leeg 5.947 kg wegen bij een MTOW van 9.299 kg. Gekozen is voor Pratt & Whitney Canada PW545D Full Authority Digital Engine Control (FADEC) turbofans met elk een vermogen van 18.74 kN, De motoren zijn voorbereid op Sustainable Aviation Fuel (SAF) en maken een kruissnelheid mogelijk tot 441 kts (817 km/h) waarbij binnen dertig minuten naar FL450 ((13,716 m) kan worden geklommen.
Ook zal een Honeywell RE100 [XL] Auxiliary Power Unit (APU) worden ingebouwd waardoor het vliegtuig minder afhankelijk wordt van luchthaven voorzieningen.

De zakenjet krijgt met vier passagiers en twee piloten aan boord een vliegbereik van 1.900-2.100 nm (3.519-3.889 km). Gemikt wordt op een markt introductie in 2025. De prijs? 16,75 miljoen dollar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.