Nieuws

MOSKOU – Het was vrijdag  (19 mei) precies vijftien jaar  geleden dat de Sukhoi SSJ100 voor het eerst vloog. Het toestel klom tijdens deze 1:05 uur durende vlucht naar 1.200 m en maakte vier low passes boven de landingsbaan. Het toestel was acht maanden daarvoor voor het eerst aan pers en publiek getoond.

Begin 2011 ontving het vliegtuig het typecertificaat van het Interstate Aviation Committee, gevolgd door EASA certificatie in 2012. In het voorjaar van 2011, begon Sukhoi Civil Aircraft (SCAC) met de levering van de eerste SSJ100-95. Sindsdien werden 127 toestellen geleverd aan Aeroflot, Gazpromavia, Yakutia, Yamal IrAero, Azimuth, het Russische ministerie van binnenlandse zaken, het ministerie van noodsituaties (Emercom) , SLO Rusland en RusJet.

Buitenlandse afnemers waren Interjet (Mexico), CityJet (Ierland) en de luchtmacht van Thailand die met Sukhoi Business Jet (SBJ) varianten vliegt. Eind april 2018 was met de 127vliegtuigen tijdens 275.000 (commerciële) vluchter meer dan 420.000 uur gevlogen.

Eind 2017 werd een eerste vlucht uitgevoerd met een SSJ100-95 met ‘sabrelets’  (winglets) terwijl in januari 2018 besloten werd de kleinere SSJ75 te gaan ontwikkelen en bouwen. Dat plan staat momenteel in de ijskast.

Sindsdien zijn er meer dan 200 vliegtuigen geproduceerd. Momenteel werkt de Rostec United Aircraft Corporation aan een aanpassing van de SSJ-NEW, die bijna volledig uit binnenlandse onderdelen bestaat. Het belangrijkste element wordt de Russische PD-8 vliegtuigmotor, die wordt ontwikkeld door de United Engine Corporation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.