Nieuws
Foto: Rolls-Royce

DERBY – Motorfabrikant Rolls-Royce heeft de eerste tests uitgevoerd met de UltraFan, de grootste vliegtuigmotor ooit gebouwd. De UltraFan wordt door Rolls-Royce gezien als een testbed voor nieuwe technologieën, maar zou in het volgende decennium ook een nieuw vliegtuigtype kunnen aandrijven.

De ontwikkeling van de UltraFan gaat daarmee in tegen de gewoonte om een motortype te ontwikkelen voor een vliegtuigtype dat eraan zit te komen of er al is. Roll-Royce zegt dat het mogelijk is om verbeteringen die met UltraFan worden gerealiseerd, over te zetten naar de huidige Trent-motoren. De UltraFan is naar verwachting tien procent zuiniger dan de nieuwste Trent-krachtbronnen en geschikt voor honderd procent biofuel.

Het Britse bedrijf had de motor eind vorig jaar al  gereed, maar werkte de afgelopen maanden aan het opzetten van de proefopstelling en het voorbereiden van de eerste tests.

De UltraFan is enorm: de diameter van de motor bedraagt 3,56 m.

R-R aan vooravond test UltraFan


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.