Nieuws

CHENGDU – De in Ierland gevestigde Chinese leasemaatschappij CDB Leasing heeft een eerste bij Shanghai Technologies Aerospace Company Limited (STARCO) tot A330-300 P2F omgebouwd vrachtvliegtuig opgehaald. Het toestel kan na acceptatie worden verhuurd aan Sichuan Airlines nadat het door de Civil Aviation Administration of China (CAAC) werd getooid met een Supplement Type Certification (V-STC).

CBD besloot in november 2020 de vrachtmarkt te betreden en plaatste destijds een ombouworder bij de Elbe Flugzeugwerke (EFW). EFW voor twee A330-300s binnen het Passenger-to-Freighter (P2F) conversieprogramma.
In februari 2022 werd een aanvullende order geplaatst voor twaalf tot vrachtvliegtuig om te bouwen A330-300s. Een deel van deze toestellen zou worden ondergebracht bij Sichuan Airlines en Jiangxi Cargo Airlines en in China worden omgebouwd bij het door EFW aangewezen STARCO.

Volgens CDB is het merendeel van de ruim 600 toestellen tellende medium wide body vloot van het type Boeing 767F en Airbus A300F. Deze zijn met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar langzaam maar zeker aan vervanging toe.

De ‘next generation’ A330-300 P2F wordt daarbij als een logische opvolger gezien. De veertien om te bouwen vliegtuigen komen allemaal uit het 228 toestellen tellende portfolio van CBD.

Na ombouw kan de A330-300 P2F standaard tot 61 ton vracht vervoeren en 26 standaard pallets meenemen over een afstand van 3.500 nm (6.482 km). Bij EFW werd ook een HGW variant ontwikkeld die 63 tot vracht meen kan nemen.

In juni 2022 werd bij EFW de tweede voor MAS bestemde A330-P2F opgeleverd.

1 reactie op “CDB Leasing haalt eerste ‘Chinese’ A330 P2F op

  1. Euronees, bijnaam voor Airbus vliegtuigen gemaakt in …China.