Nieuws
Image: Royal-Belgian-Institute-of-Natural-Sciences.

OOSTENDE – De Belgische staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine gaat een openbare aanbesteding uitschrijven die moet leiden tot een vervanger van de Britten Norman BN-2 Islander. Dat toestel uit 1976 wordt door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ingezet voor luchttoezicht boven de Noordzee.

Het gaat daarbij sinds 2015 voornamelijk om het waarnemen van zowel lozing van schadelijke vloeistoffen als zwavel- en stikstofemissies van schepen. Ook wordt de Islander ingezet voor breder maritiem toezicht door de kustwacht. Daarbij gaat het om activiteiten als de controle van visserijactiviteiten en de naleving van de navigatievoorschriften.

In de achterliggende dertig jaar is ongeveer 7.000 uur met de Islander gevlogen. Daarbij werden onder meer ruim zeshonderd olievervuilingsplekken gesignaleerd. Ook werden tientallen schepen op heterdaad betrapt op illegale lozingen.

Belgie bestelde in 1975 twaalf Islanders die vanaf 1976 werden geleverd. Het prototype van de Islanders vloog in 1965 voor het eerst

Foto: Royal-Belgian-Institute-of-Natural-Sciences.

2 reacties op “België op zoek naar nieuw vliegtuig voor zeeluchttoezicht

  1. Roelpy schreef:

    De BN-2 OO-MMM dateert natuurlijk niet uit 1947 maar wel ‘pas’ uit 1975.

  2. Anton S. schreef:

    Rekenend met gemiddelden zou dat Belgische Kustwachtvliegtuig dus al die 30 jaren dagelijks maar 1,56 uur in de lucht zijn geweest om dan op een heel jaar 20 vervuilingslozingen te constateren.

    ’t Is te hopen, dat met zo’n nieuwe toestel dagelijks in ieder geval wat intensiever gewaakt wordt over onze kritische energie infrastructuur zoals we die nu op de Noordzee bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.