Nieuws

TOULOUSE FRANCAZAL – De Franse nieuwkomer Aura Aero heeft het ontwerp van de in 2021 geïntroduceerde Electric Regional Aircraft (ERA) op meerdere punten aangepast, waaronder ook de staartsectie.

In het nieuwe ontwerp zijn geen zes, maar acht motoren voorzien. Deze zullen worden aangedreven door twee turbogeneratoren en vier elektrische batterijpakketten in een 800V-netwerk. De turbogeneratoren worden onderaan in de achterste romp geplaatst, terwijl de batterijpakketten (die binnen dertig minuten kunnen worden opgeladen) verder naar voren worden geplaatst.

Volgens de ingenieurs van het bedrijf kunnen acht kleinere motoren effectiever kunnen worden geïntegreerd met de aerodynamica van de romp terwijl ze ook gemakkelijker te koelen zijn, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.

Aura Aero verwacht dat de ERA de energie- en onderhoudskosten met vijftig procent en de emissies met tachtig procent zal verminderen dankzij het gebruik van SAF. Het bedrijf vergelijkt de ERA daarbij met de huidige generatie conventioneel aangedreven vliegtuigen in de categorie met negentien zitplaatsen.

Het elektrische vliegtuig gaat plaats bieden aan negentien passagiers of 1.900 kg vracht in een drukcabine op stahoogte (1,88 m) met een inhoud van 23 kubieke meter. Voor het toestel zijn een startaanloop en landingsrol voorzien van 600 m. Gesproken wordt verder over een maximale kruissnelheid van 300 kts (556 km) bij een volledig elektrisch bereik van 215 nm (400 km). Het 8,1 ton zware toestel moet op termijn een vliegbereik krijgen van 1.000 nm (1.852 km).

Het herontwerpproces heeft de tijdlijn voor het programma verschoven, waarbij de eerste vlucht nu naar verwachting in 2026 zal plaatsvinden, met typecertificering in 2028. De fabrikant heeft naar eigen zeggen meer dan 130 intentieverklaringen op zak.

Onder: het oude zesmotorige ontwerp uit 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.