Nieuws

MARIGNANE – Airbus Helicopters en het Franse directoraat-generaal Bewapening (DGA) hebben de onbemande VSR700 voor het eerst in een operationele configuratie vanaf een schip op zee getest. Begin mei heeft het toestel volgens Airbus tachtig volledig autonome starts en landingen uitgevoerd vanaf een civiel vaartuig, uitgerust met een helikopterdek. Dat gebeurde voor de kust van Bretagne.

Deze G2 is uitgerust met het autonome start- en landingssysteem (ATOL) dat ontwikkeld is in opdracht Franse directoraat-generaal Bewapening (Direction générale de l’Armement/DGA) voor de Franse marine als onderdeel van het zogenoemde Système de drone aérien de la Marine (SDAM)-programma.

Met het prototype werden in december 2020 al ‘deklandingen’ uitgevoerd op een bewegend platform dat de bewegingen van een schip simuleerde. Airbus maakte daarbij gebruik van de nieuwe DeckFinder technologie die de zogenoemde DeckMotion simulator op wist te sporen waarna de helikopter een autonome landing uitvoerde. Het systeem kan op een afstand van 300 m tot op 20 cm nauwkeurig de positie van het platform bepalen. In maart 2022 werden voor het eerst testvluchten uitgevoerd met een optioneel bestuurd luchtvaartuig (OPV) op basis van een aangepaste Guimbal Cabri G2.

De VSR 700 voltooide op 28 juli 2020 een eerste, tien minuten durende autonome vlucht. Daarvoor vond op 12 november 2019 een eerste vlucht van ongeveer tien minuten plaats waarbij verschillende starts en landingen werden uitgevoerd. Tijdens deze testsessie was de eenmotorige helikopter nog aan een dertig meter lange kabel vastgemaakt. Nadien werd begonnen met ‘vrije vluchten’ waarbij de intensiteit steeds verder werd opgevoerd.

De van de Hélicoptères Guimbal Cabri G2 afgeleide drone heeft een MTOW van 500-1000 kg en kan meerdere (maritieme) sensoren meenemen.

In 2017 werd de VSR 700 al ingezet als ‘optionally piloted demonstrator’.

Onder: In maart 2022 werden voor het eerst testvluchten uitgevoerd met een optioneel bestuurd toestel.

Gesimuleerde deklandingen in december 2020.
28 juli 2020.
12 november 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.