Nieuws

ISTANBUL – Turkish Airlines staat mogelijk op het punt om de grootste vliegtuigbestelling ooit te plaatsen. Bestuursvoorzitter Ahmet Bolat heeft volgens Reuters verklaard dat het bedrijf de laatste hand legt aan bestellingen bij Airbus en Boeing, bij elkaar goed voor ongeveer zeshonderd toestellen. Tweehonderd daarvan zouden langeafstandsvliegtuigen zijn.

Van 4 tot 6 juni wordt in Istanbul de jaarvergadering van brancheorganisatie IATA gehouden. Gastheer Turkish Airlines hoopt de bestellingen tijdens die top wereldkundig te kunnen maken.

Met zeshonderd vliegtuigen tegelijk zou Turkish Airlines het recordaantal van 470 breken dat Air India in februari van dit jaar op zijn naam zette. Air India koos voor 250 Airbus-vliegtuigen en 220 van Boeing.

2 reacties op “Megaorder Turkish Airlines voor 600 vliegtuigen?

 1. Anton S. schreef:

  Turkije heeft in ieder geval alleszins hooggespannen ambities.

  Konden de MO maatschappijen zich uit olie dollars goedkoop financieren, de Turken zijn afhankelijk van de (tarieven op de) internationale lease markt. Daar moet de inschatting gemaakt worden of Turkish wel in staat geacht kan worden met zoveel toestellen een voldoend profijtelijke vliegoperatie te kunnen uitvoeren gedurende de lease termijn.

  Echter achter zulke lease maatschappijen zitten wel z.g. institutionele beleggers en dat zijn waarschijnlijk ook wel uw en mijn pensioenverzekeraars.
  Dit zet zo’n ogenschijnlijk “euforisch” artikel over een Mega Order dus wel in een context, die ook u raakt. Brengt ’t zo ineens wel heel dichtbij !

 2. Zoals het met cruiseschepen gaat die alsmaar groter worden en meer dan 6000 passagiers kan vervoeren, lijkt het in de luchtvaart alsof men meer en meer en meer vliegtuigen wilt bestellen dan de concurrent.
  In Turkije bouwt men niet alleen een van Europa’s grootste luchthaven en trekt men van stikstof en geluidshinder niets aan en Schiphol een dwerg wordt, maar overtreft de nationale carrier de groeistuipen van Emirates en probeert alle concurrente te overtreffen. In het verleden las ik dat men zelfs de Airbus A380 op het oog had, had maar dat is nu helaas pindakaas.
  Blijkbaar hebben ze geen gebrek aan piloten en cabinepersoneel of ze gaan die afsnoepen van onder andere hun Europese concurrenten. Wordt voor vliegtuig enthousiastelingen en reizigers het land aan de Bosporus soms het “beloofde land” om een vliegcarriere op te bouwen met de aanstaande MEGA order, “Breaking News”..op de IATA jaarvergadering en de aanstaande Parijse luchtvaartshow op 19 juni aanstaande..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.