Nieuws

AMARILLO – Bij het Bell Amarillo Assemby Center heeft de eerste voor Tsjechië bestemde Bell AH-1Z Viper een eerste testvlucht uitgevoerd.

Het Tsjechische ministerie van defensie tekende medio december 2019 voor twaalf helikopters die vanaf 2023 verouderde Russische Mi-24, Mi-35 en Mi-171 moesten gaan vervangen. De order bestond uit een contract voor de levering van acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers. Onderdeel van het contract was tevens de training van piloten en technici.

De Amerikaanse overheid doneerde in augustus 2022 twee UH-1Y Venoms en zes AH-1Z Vipers aan Tsjechië. Het land kreeg recent toestemming dit achttal ingrijpend te moderniseren.

Een C-17 Globemaster van de Amerikaanse luchtmacht heeft begin maart 2023 twee Bell Viper trainingssimulatoren naar Tsjechië overgevlogen. Beide simulators, waarvan bij de bouw ook de Tsjechische VR Group was betrokken, worden gebruikt om piloten voor te bereiden op het vliegen met de Bell UH-1Y Venom en AH-1Z Viper.

Bell UH-1Y Venom.
Bell AH-1Z Viper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.