Nieuws

PAYERNE – Jekta, de in Zwitserland gevestigde fabrikant van de elektrisch aangedreven Passenger Hydro Aircraft Zero Emission 100 (PHA-ZE 100) amfibische vliegboot, heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Honeywell.

Het akkoord behelst het verkennen, identificeren en inbouwen van een reeks Honeywell-systemen om deze te integreren met ’s werelds eerste 19-zits, elektrisch aangedreven, regionale, amfibische vliegtuigen.

De PHA-ZE 100 bevindt zich in de ontwerpfase, met een prototype gepland voor een eerste vlucht 2026 en een opwachting op de markt in 2028. Het ontwerp gaat uit van een volledig elektrisch 19-persoons ‘forenzen watervliegtuig’.

Jekta heeft inmiddels een eerste intentieverklaring op zak voor tien van de in november 2022 gepresenteerde PHA-ZE 100 watervliegtuigen. De toestellen zullen worden afgenomen door Gayo Aviation.

Met hoofdkantoren in Zweden en Dubai is Gayo Aviation een wereldwijde leverancier van particuliere en gespecialiseerde luchtvaartdiensten. Gayo wil het vliegtuig optimaliseren om bestaande en nieuwe marktkansen te ondersteunen. De huidige watervliegtuigmarkt biedt volgens Jekta verouderde oplossingen die zwaar zijn, veel uitstoten en extreem duur zijn.

De bouw van een fabriek om de PHA-ZE 100 construeren, zal in de loop van dit jaar beginnen op het Swiss Aerospace Cluster in Payerne Airport.

5 reacties op “Ontwerper vliegboot in zee met Honeywell

  1. Anton S. schreef:

    Met steeds weer een update vanuit de redactie op dit artikel, krijgen wij steeds opnieuw hierover van gedachten te wisselen, dank aan de redactie.

    @Raymond
    Ik ben blij dat je het voor batterij-elektrisch vliegen over wisselbatterijen hebt, want dat bekort in ieder geval de turn-around tijd. Het voorkomt ook het overal moeten hebben van net aansluitingen met een gigantische capaciteit vereist voor snelladen.
    Waterstof is voor deze grootte van toestellen nog niet zo relevant, daarnaast zou het tot een extra supply-chain en ook nog eens binnenstedelijke opslag van die cilinders leiden.

    Het van en aan boord brengen van pallets met waterstofcilinders of met batterijen is niet zo lastig, zelfs als de vliegboot een beetje beweegt. Als dit de grootste uitdaging voor de ontwikkelaars van dit project zou zijn, dan kunnen ze er wat mij betreft voor tekenen.

  2. Raymond schreef:

    @Anton
    Prima relaas.
    Indien het dan ook nog eens een volledig batterij elektrisch vliegtuig is en niet waterstof elektrisch dan voorzie ik al helemaal geen toekomst. Een vliegtuig dat op land kan landen zou je nog kunnen voorzien van wisselaccu’s, bij bewegend vliegtuig op het water zie ik daar geen mogelijkheden toe.

    Maar ik volg ook de ontwikkelingen bij elektrische mobiliteit en je ziet soms op het eerste oog heel interessante initiatieven voorbij komen zoals auto’s met zonnepanelen, en uiteindelijk gaan ze allemaal failliet omdat ze zich verkeken hebben op de obstakels en niet te vergeten de koudwatervrees van investeerders in zulke projecten. Maar ik ben er op voorhand niet tegen om een elektrisch watervliegtuig te ontwikkelen, maar ik steek er geen cent in

  3. Anton Schiere schreef:

    @Raymond
    Als dit concept nu aan één ding niet ten onder gaat is het juist de businessopportuniteit van het echt van volledig stadshart naar stadshart kunnen vliegen.
    Als je, zij het ten koste van wat extra gewicht, optioneel de toestellen amfibisch uitrust kunnen ze ook ingezet worden voor het vervolgvervoer vanaf nabijgelegen land-luchthavens.

    Praktisch kun je dan zo vanaf Schiphol passagiers afzetten of ophalen aan de steiger bij de Philipstoren aan de Amstel, of bij het Unilever gebouw aan de Maas. Of, als ze in Veldhoven een bruikbaar stuk kanaal hebben, bij ASML.

    Qua ambitieniveau ben ik het wel met je eens, dat een negentien zitter voor dit soort vervoersvraag wat aan de grote kant is.
    Tegelijkertijd hoe gaaf is ’t als passagiers voor verschillende type internationale vluchten gewoon in Gouda op de Gouwe in te stappen.
    En dan som ik hier alleen nog maar wat bestemmingen op in ons kleine landje, in de ons omringende landen zijn er legio toepassingen, waar dit soort toestellen kan worden ingezet.
    Bovendien vliegen ze over grotere afstanden veel goedkoper dan al die verticaal opstijgen- en landende toestellen.

    Heikel punt is wel het vinden van de toepasselijke binnenstedelijke STOL plekken, die behoudens een boeien lijn met lampen die aangaan* als er vliegtuig start of landt, enkel een mini havengebouwtje met security scan, die elders wordt bekeken en een laadaansluiting voor het toestel, hebben. * Een specifiek grondradar systeem checkt vervolgens eerst of de baan volledig vrij is.

    Hoe geweldig dit allemaal ook is, kun je je afvragen of inzet van al het voor ontwikkeling van dit soort vervoersconcepten vereist technisch vernuft op dit moment nu wel onze meest prangende behoefte is.

    De vraag stellen is h’m beantwoorden.
    Mijn prioriteit heeft dan het ontwikkelen van kwalitatief uitstekende prefab bouwconcepten, waarmee je overal ter wereld snel drielaags comfortabele, veilige aardbevingsbestendige, super geïsoleerde, modulaire wooneenheden snel neer kunt zetten. Zoals die voor herbouw in Syrië, Turkey en Oekraïne nu nodig zijn.

  4. Raymond schreef:

    Luchtfietserij, dit gaat ‘m niet worden. Zal net als zoveel andere start ups ten onder gaan aan teveel ambitie en een ondoordacht business model.

  5. Anton Schiere schreef:

    Een hoogst charmante transportoplossing die het mogelijk maakt, vermits water beschikbaar, vervoersverbindingen tussen de centra van steden te realiseren.
    Hier zal zeker markt voor zijn, hoe handig is het vanaf de Amstel direct op de Seine in hartje Parijs, of am Binnenalster in Hamburg te kunnen landen.
    Een type operatie die welhaast noopt tot STOL eigenschappen voor het toestel.
    Een type verbinding die we nu in Europa alleen kennen tussen Aarhus en Kopenhagen.

    Waar zowel watervliegtuigen als vliegboten thans amfibisch zijn toegerust, kunnen deze nieuwe toestellen gewicht besparen als ze als louter vliegboot worden geconfigureerd.
    Met een soort drijfkussen systeem kun je ze dan toch altijd nog op land krijgen.
    Slim met moderne kunststoffen geconstrueerd kan de extra stevigheid die je voor het onderwaterschip nodig hebt elders in de constructie tot gewichtsbesparingen leiden.

    In ieder geval biedt dit type toestellen een constructief alternatief voor intercity transport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.