Nieuws

HOOGEVEEN – GKN Aerospace heeft maandag (8 mei) een Global Technology Centre (GTC) geopend in Hoogeveen. Het nieuwe centrum, onderdeel van een investeringspakket van €80 miljoen van GKN Aerospace in Nederland, biedt een innovatieve omgeving voor onderzoek en versnelde ontwikkeling van de nieuwste duurzame luchtvaarttechnologieën. Het centrum zal zich voor de volgende generatie vliegtuigen richten op lichtgewicht thermoplastisch composiet en geavanceerde elektrische bekabelingssystemen. 

Thermoplastische composieten zijn geavanceerde lichtgewicht materialen die een gewichtsbesparing van ten minste 10% bieden in vergelijking met traditionele vliegtuigmaterialen, en die bovendien efficiënter te produceren zijn en een hoge mate van brandveiligheid en recycleerbaarheid hebben. Dit maakt thermoplasten tot een goedkopere, duurzame oplossing voor structurele componenten van vliegtuigen.

GKN Fokker en het Nederlandse luchtvaart ecosysteem hebben wereldwijd een koploperspositie op het gebied van thermoplastisch composiet. De staarten van business jets van Gulfstream en Dassault die GKN Fokker produceert, zijn al voor een deel van thermoplast.

De onderzoeksprogramma’s in het GTC op het gebied van thermoplasten hebben tot doel nieuwe thermoplastische materialen en processen te ontwikkelen voor schaalbare en betaalbare productie van grote volumes voor de volgende generatie single-aisle toestellen.

Ook de coördinatie van een uitgebreid R&D elektrificatieprogramma zal vanuit het GTC plaatsvinden in samenwerking met de GKN Fokker-locaties in Hoogerheide en Papendrecht.

Het elektrificatie programma onderzoekt en ontwikkelt geavanceerde bekabelings- en distributiesystemen ter ondersteuning van het verhoogde elektrische vermogen dat nodig is voor elektrische vliegtuigen en waterstofbrandstofcelsystemen.

GKN Aerospace leidt momenteel duurzame luchtvaartprojecten in meerdere landen, vanuit de GTC’s in Bristol, VK, Trollhättan Zweden en Fort Worth, VS. Elk centrum heeft zijn eigen expertise  gebied en een ecosysteem van wereldklasse, inclusief universiteiten, kennisinstituten en partners. Samenwerking tussen bedrijven en tussen regio’s is van cruciaal belang voor de luchtvaartindustrie om uitstootvrij te kunnen worden.

1 reactie op “GKN Aerospace opent Global Technology Centre

  1. Anton S. schreef:

    “Ook de coördinatie van een uitgebreid R&D elektrificatieprogramma zal vanuit het GTC plaatsvinden in samenwerking met de GKN Fokker-locaties in Hoogerheide en Papendrecht.”
    Vreemd elders las ik op 08-05-2023 dat de Fokker vestigingen in Helmond en Hoogerheide gaan sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.