Nieuws

WASHINGTON – De exportcommissie van de Amerikaanse senaat heeft toestemming gegeven om acht aan Tsjechië gedoneerde Venom- en Viper-helikopters te moderniseren. Hiermee is een bedrag gemoeid van 650 miljoen dollar, maar dit bedrag kan om verschillende redenen lager uitvallen.

De Amerikaanse overheid doneerde in augustus 2022 twee UH-1Y Venoms en zes AH-1Z Vipers aan Tsjechië. De helikopters zijn afkomstig uit Amerikaanse opslag en worden gratis verstrekt. Tsjechië zou daarbij alleen opdraaien voor de transportkosten en het upgraden van de helikopters.

De helikopters werden gratis ter beschikking gesteld omdat Tsjechië twee Mi-24’s aan Oekraïne had gegeven en van plan was de resterende Mi-24/35’s ook aan dat land in oorlog te schenken.

In maart 2023 werden de eerste Bell Viper trainingssimulatoren overgevlogen naar Tsjechië. Het land bestelde in 2019 acht UH-1Y Venoms en vier AH-1Z Vipers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.