Nieuws

ANKARA – De bij Turkish Aerospace Industries (TAI) ontwikkelde Turkish-Fighter (T-FX) is op 1 mei in aanwezigheid van de Turkse president Erdoğan tijdens een ceremonie getooid met de naam Kaan (Turks voor heerser/bevelhebber).

Het bij TAI ontwikkelde vijfde generatie gevechtsvliegtuig krijgt een MTOW van 27.215 kg en wordt aangedreven door twee elk 76,3 kN sterke General Electric F110-GE-129 turbofans met naverbrander. Gesproken wordt ver een topsnelheid van 2.470 km/h (Mach 2) en een gevechtsbereik van 1.100 km bij een maximale vlieghoogte op FL550 (17.000 m).

Turkije bestelde destijds 100 F-35s en nam al sinds 2002 deel aan het F-35 programma en haakte al vroeg aan tijdens de System Design and Development (SDD) fase.

Nadat Turkije in 2018 door een besluit van de Amerikaanse president Donald Trump kon fluiten naar de F-35 Lightining II vanwege de aankoop van Russische S-400 SAM raketten, ontwikkelde het land in hoog tempo een eigen vijfde generatie gevechtsvliegtuig, de TAI T-FX. Een mock-up van dit toestel werd al in 2019 getoond tijdens de Paris Air Show van dat jaar.

Op 17 maart 2023 werden voor het eerst beide motoren gestart van het eerste TAI T-FX vijfde generatie gevechtsvliegtuig. TAI wil voor 2026 kunnen beschikken over drie prototypes van de T-FX.

Op 25 april 2023 werd bij TAI ook de eerste vlucht uitgevoerd met de nieuwe Hürjet straaltrainer.

Foto: @SavunmaSanayiSTS

14 reacties op “Turks TAI T-FX gevechtsvliegtuig heeft naam: Kaan

 1. Huseyin Isik schreef:

  Turkije heb op alle fronten zijn infra structuur verbetert van wegen tot snel treinen tot gevechts vliegtuigen voert al in verschillende landen operatie’s zoals Libië Irak Syrië Azerbaijan etc. Keep dreaming USA

 2. sukru schreef:

  Volgens mij vergelijk jij Turkije met Uganda…keep dreaming.

 3. Mohamed schreef:

  Turkije ontwikkeld ook Drones, goedkoop en effectief
  Waarvoor Amerika 200 miljoen dollars vraagt is bij de Turken voor maar 6 miljoen euro te verkrijgen dan heb we het niet over kamikaze drones die slechts voor 1 miljoen euro tekoop zijn! Waar Turkije ook neebezig is zijn de luchtdoelafweer raketten, dat ontwikkelen zij samen met Rusland! En natuurlijk de atoombom waar zij nu meegezogen zijn! In 2030 beschikt Turkije over 100 atoombom langafstand raketten! Welterusten NAVO en Amerika

 4. Blitz schreef:

  TAI is een sterk bedrijf met een hoog wetenschappelijke basis. Ze hebben enorm veel kennis en ervaring over het bouwen van gevechtsvliegtuigen. Ze hebben onder licentie talloze conplete F-16’s gebouwd. De belangrijkste onderdelen voor de F-35 werden ook in Turkije geproduceerd. De now-how is er en ook de juiste ingenieurs.

  Vandaar dat alles versneld gaat. Ondertussen is TEI, een ander bedrijf, bezig met het ontwikkelen van een eigen straalmotor. Ze zijn al best ver.

 5. Aydin schreef:

  Angelo over welke navo heb je ..navo die niet meer functieneerd ..dient aleen voor amerikasnse doellen

 6. Julius schreef:

  Ik vind het geweldig! Turkije is een sterk en trots land. Als zij het niet van het westen krijgen, bouwen zij het gewoon zelf, en hoe!!!!!

 7. KemL schreef:

  Turkije is las meer dan 10 jaar bezig met dit.
  Er pas 2028-2030 zullen ze afleveren inclusief turkse motors. Waar wij ambargo had gekregen hebben wij betere van gemaakt. Deze toestel is vergelijkbaar met F-22

 8. Vural Akturk schreef:

  Dit is de reden mensen als angelo waarom het westen al 20 jaar het verliest van azie.er zijn mensen die denken dat alleen geld een land vooruit brengt.slaap lekker verder westen.

 9. Marcel schreef:

  Hebben ze het voor elkaar of niet daar gaat het om.

 10. Singh schreef:

  Het is vaak of altijd hetzelfde.
  Wij westerse landen gunnen een ander land en vooral met een huidskleur geen vooruitgang bv. China, Afrika en de rest.

 11. Nederlander schreef:

  Ja Fahri zo sterk dat het halve land in elkaar stort als een pak kaarten bij een aardbeving.

 12. Mustafa Gedik schreef:

  Hey michel angelo wat denk jij wij zijn geen banaan land zij zijn de sterkste land van eu en kwa geld dat hebben we genoeg wij zijn bezig met bouwen van space shuttel droom jij maar verder

 13. Fahri schreef:

  Hey Angelo Turkije is niet het Türkije van de jaren 80 of de jaren 90 ofwel leef jij in een heel andere wereld.

 14. Angelo schreef:

  Hoe kan een land als Turkije een eigen gevecht vliegtuig ontwikkelen met enorme kosten .
  Een NAVO land dient dit te doen in samenwerking met navo bondgenoten !
  Een land waar veel armoede leeft !