NieuwsTOKYO – Japan Airlines (JAL) gaat begin 2024 haar vrachtvloot nieuw leven inblazen met de introductie van drie omgebouwde Boeing 767-300E vrachtvliegtuigen. JAL wil zich hiermee verzekeren van een stabiele vraag op de vracht-, e-commerce- en postmarkt en minder blootgesteld wil worden aan schommelingen in de vraag en marktomstandigheden.

JAL exploiteerde tot 2010 eigen full-freighters, maar ging over op het gebruik van zijn eigen belly capaciteit en het charteren van vluchten en capaciteit bij andere bedrijven. Dit werkte enige tijd prima met name tijdens de coronapandemie, maar de marktomstandigheden zijn sindsdien veranderd.

De luchtvaartmaatschappij wil beginnen met internationale diensten binnen Zuidoost-Azië en in een later stadium binnenlandse diensten toevoegen.

In 2024 start ook de samenwerking met Yamato Holdings die zich specifiek richt op de binnenlandse markt en de capaciteitsproblemen die worden verwacht bij vrachtvervoer over de weg. Yamato en JAL zullen gezamenlijk drie omgebouwde Airbus A321P2F’s gaan exploiteren.