Nieuws

EVERETT – Alaska Airlines heeft een Bombardier Q400 overgedragen aan ZeroAvia, die het toestel zal uitrusten met een waterstof-elektrisch voortstuwingssysteem met een vermogen van 1,8 mW.

Toen Horizon Air – de regionale luchtvaartmaatschappij van Alaska Airlines – zijn Q400-vloot uitfaseerde, reserveerde het een van de vliegtuigen voor onderzoeks- en ontwikkelingsdoeleinden om de emissievrije technologie voor de luchtvaartindustrie verder te ontwikkelen.

Het vliegtuig in kwestie is opnieuw geverfd met een speciale kleurstelling om de missie van de samenwerking met ZeroAvia te benadrukken.

ZeroAvia ontwikkelde voor de Q400 een multi-megawatt modulaire elektromotor systeem in een prototypeconfiguratie van 1,8 MW die inmiddels getest is met de 15-tons HyperTruck-grondtest opstelling van de ZeroAvia.

Gecombineerd met PEM-brandstofcellen voor hogere temperaturen en geavanceerde vermogenselektronica – beide technologieën die ZeroAvia intern ontwikkelt – is de elektromotortechnologie een van de drie belangrijkste bouwstenen voor het mogelijk maken van commercieel relevante waterstof-brandstofcelmotoren voor grotere vliegtuigen, aldus het Brits-Amerikaanse bedrijf.