Nieuws


EINDHOVEN – Defensie zet de oude Gulfstream IV zakenjet waarmee sinds 1996 gevlogen wordt in de etalage. Het toestel blijft nog tot en met 30 juni 2023 in dienst, maar is mogelijk voor die tijd al bij opbod verkocht.

Voor serieus geïnteresseerden wordt volgende week dinsdag (9 mei) een kijkdag op Vliegbasis Eindhoven gehouden. De veiling sluit op 29 mei 2023.

De Nederlandse luchtmacht was op zoek naar een vervanger voor de Gulfstream IV zakenjet waarmee sinds 1996 gevlogen wordt en vond deze in de vorm van een tweedehands Gulfstream G650 ER.

Deze ‘nieuwe’ door de Koninklijke Luchtmacht aangeschafte Gulfstream G650ER (de V-117) werd eind maart 2023 getooid met een militair typecertificaat (MTC). Daardoor kon het door defensie operationeel worden ingezet.

Met de in 1986 gebouwde Gulfstream die tweedehands werd aangeschaft is in totaal 17.125 uur gevlogen waarbij 9.945 starts en landingen werden gemaakt. Aan boord kunnen twaalf passagiers mee die (wanneer pech uitblijft) over 4.220 nm (7.815 km) kunnen worden vervoerd.

Foto’s: Sjoerd Hilckmann / Media Centrum Defensie.

1 reactie op “Foto’s: T.E.A.B., de Gulfstream IV van defensie

  1. krijgen we toch nog mooie foto’s te zien van de G IV van de KLu en nu maar hopen dat de nieuwe koper toch nog een vliegwaardig en betrouwbaar toestel kan gebruiken. Snap alleen niet goed wie nu zo’n ding wil kopen die bij de Kon. Luchtmacht veel kopzorgen heeft bezorgd, want men kijkt toch niet alleen naar het interieur, maar ook naar het logboek en de technische staat van dienst …?