Nieuws

ANKARA – Kort na de eerste grondtests op 23 april heeft vrijdag (28 april) de eerste vlucht plaats gevonden van de Turkse T929 ATAK-2 aanvalshelikopter. De eerste korte vlucht duurde een kwartier, waarbij nog een hele reeks stroomlijnkappen ontbrak. Bij de ATAK-2 bouwt TAI voort op de ervaring die is opgedaan met de T129 ATAK- en T625 Gökbey-projecten.

Een factor bij de beslissing voor de ontwikkeling van ATAK-2 was de wens van Turkije om zelf in zijn toekomstige behoeften te voorzien. De ontwikkeling van de ATAK-2 bij TAI begon in februari 2019. Er werd gewerkt met ‘binnenlandse en nationale middelen’.

Volgens de bewapeningsautoriteit SSB worden het commando zeestrijdkrachten en het commando landstrijdkrachten de eerste gebruikers van de helikopter. Deze tekenden in april 2019 een contract voor het T0-prototype.

De ATAK-2 koppelt de installatie van moderne elektronische systemen en lagere onderhoudskosten aan elkaar. De TW3-117VMA-SBM1V-01T turboshaft is gekocht van het Oekraïense bedrijf Motor Sich.