Nieuws

TOKIO – De Japanse start-up SkyDrive heeft een tweede privé order opgetekend voor twee SD-05 eVTOL luchtvaartuigen. De voorlopige bestelling werd geplaatst door het Japanse technologiebedrijf Taiho. Eerder deze maand bestelde Kotaro Chiba als eerste privépersoon een SD-05.

Chiba is eigenaar van het investeringsvehikel Drone Fund dat al sinds 2018 investeert in SkyDrive. Daarnaast werd bekend dat de Vietnamese Pacific Group een voorlopige order plaatste voor honderd SD05’s.

SkyDrive ontwikkelde uit de eenpersoons SD-03 een nieuwe variant, de tweepersoons SD-05 die in september 2022 gepresenteerd werd. Het toestel is evenals de SD-03 een ‘electric Vertical Take Off and Landing (eVTOL) luchtvaartuig. Volgens de fabrikant zal de SD-05 worden aangedreven door twaalf elektromotoren en krijgt het toestel bij een kruissnelheid van 100 km/h slechts een bereik van zes mijl (10 km) op een hoogte van 500 m.

SkyDrive heeft inmiddels meerdere projectpartners aangetrokken waaronder cabine interieur specialist Jamco, de Carbon Fiber Reinforcement Plastics groep en acculeverancier Electric Power Systems.

In december 2022 werd een order tien SD-05 eVTOLS geplaatst door de in duurzame energie gespecialiseerde Pacific Group. Het Vietnamese bedrijf tekende daarnaast een voorlopig contract voor negentig SD-05 varianten.

SD-03
De Japanse luchtvaartautoriteiten reikten al in november 2021 het type certificaat uitgereikt voor de SD-03 die wordt aangedreven door acht motoren die evenveel contra roterende propellers aandrijven.
Het toestel wordt door een piloot bestuurd maar deze wordt daarbij geholpen door computers om de stabiliteit van het luchtvaartuig te bewaren. De eenzitter neemt slechts 3,96 m2 ruimte in beslag en is 1,83 m hoog. Gesproken wordt over een maximale vliegduur van tien minuten bij een maximale snelheid van 30 mph (48 km/h).
Met de SD-03werden op30 augustus 2021 de eerst vier minuten durende testhopjes uitgevoerd op Toyota Test Field van de gelijknamige autofabrikant.