Nieuws
Weer veilig terug op het Hoogeveense gras.

HOOGEVEEN – Sinds de eerste vlucht op 23 mei 2022 zijn door de Britse testpiloot Dan Griffith meerdere testvluchten uitgevoerd met de Fokker D.21. Het Testrapport dat Griffith naar aanleiding zijn testvluchten heeft geschreven, en dat aan de Luchtvaartinspectie gegeven zal worden gegeven vermeldt een eenduidige conclusie: de replica is luchtwaardig. Als ILT zijn conclusies overneemt, zal de D.21 het certificaat van luchtwaardigheid ontvangen.

Voor een blik in de cockpit tijdens de laatste testvlucht check de Facebookpagina van Fokker D.21 229.

Op 6 mei 2014 werd met het verlijmen van de eerste houten vleugeldelen een begin gemaakt met de bouw van een ‘fabrieksnieuwe’ Fokker D.21. Gebruikmakend van originele bouwtekeningen en een groot aantal originele componenten kreeg het toestel stapje voor stapje meer vorm.

Net iets meer dan acht jaar en duizenden werkuren later, koos de door Jac van Egmond jr. bestuurde Fokker jager uit het begin van de Tweede Wereldoorlog op maandagavond 23 mei 2022 voor het eerst het luchtruim.

Eén rondje binnen het circuit van vliegveld Hoogeveen zette de kroon op het levenswerk van Jack van Egmond Sr, zijn beide zonen Jac jr. en Hans, kleinzonen Tom, Marc en Ryan en de overige leden van het team waarmee ze dit zo bijzondere Nederlandse vliegtuig hebben gebouwd. Een historisch moment in de nationale luchtvaartgeschiedenis.

Foto’s: Ben Ullings / aviationphotos.nl

Het feestende D.21 team na de eerste vlucht.
Gespannen en geconcentreerd: vlieger Jac van Egmond jr. vlak voor vertrek.
Het moment van loskomen tijdens de start.

16 reacties op “Testprogramma replica Fokker D.21 (PH-XXI) voltooid

 1. “Back to the future” dat er nog meer van dit soort initiatieven mogen komen !

 2. Johannes schreef:

  Heb hem zaterdag ook een test vlucht zien maken op Hoogeveen, wat een sensatie!
  Echt een pracht machine, daar mag EHHO trots op zijn. Petje af !
  Gr. Johannes, lid vliegclub Fryslan, Drachten

 3. hans de geus schreef:

  Mooi dat het toch gelukt is ! Gefeliciteerd met dit succes!!

 4. Bram Stolk Sr schreef:

  Hartverwarmend om te zien dat de geest van Fokker door het team van Egmond voortleeft. Toegegeven het oude Fokker bouwde de DXXI sneller en in grotere aantallen maar de uitdagingen mbt wet en regelgeving waar van Egmond cs voor hebben komen te staan in die 8 jaar bouwperiode waren dan ook groot. Nederland kan trots zijn op deze club van nieuwe vliegtuigbouwers…

 5. Hans Heerkens schreef:

  Van harte gelukgewenst met dit fantastische resultaat. Knap dat jullie dit project dat vast en zeker veel tijd en energie heeft gevergd, hebben voltooid!

 6. Hans Köler schreef:

  Enorm mooi en bewonderenswaardig werk !
  Hartelijk Gefeliciteerd !!

 7. Van Harte Proficiat met de realisatie van een luchtvaartdroom om de Fokker D 21 weer na te bouwen en vliegwaardig te maken. Laat men er super zuinig op zijn en dit toestel tot het cultureel erfgoed rekenen en lang koesteren ! Mijn complimenten aan de dames en heren die met vereende krachten een stukje luchtvaartgeschiedenis laat herleven en de naam Fokker hoog houden. Ik heb menig maal met diverse Fokker toestellen gevlogen en ben onder de indruk van de kwaliteiten van de Fokker, maar een Fokker D 21 opnieuw tot leven brengen, daar neem ik mijn petje voor de mensen voor af, chapeau vanuit Zuid-Limburg !

 8. MN Sliedrecht schreef:

  Wat een fantastische prestatie!
  Gefeliciteerd met dit enorme succes.
  Martien Sliedrecht

 9. Wiel crombach schreef:

  Chapeau vanuit Beek Maastricht

 10. Frits fontijn schreef:

  Dit is een prachtstuk historie. De naam Fokker komt weer in volle glorie tot leven. Van harte proficiat met dit mooie succes, mijne diepe bewondering voor de bouwers van dit toestel. Veel succes met de verdere vluchten.

  Frits Fontin, oud-Fokkermedewerker FAS Woensdrecht.

 11. J.P. van Loon schreef:

  Wat een geweldige prestatie in ons vakgebied, en wat een kennis en kunde is daar bij komen kijken. Zo zie je maar wat dat vliegtuig virus in de mens kan doen.
  En is overgedragen in jullie familie.
  Anthony Fokker zou trots op jullie zijn geweest.
  Bedankt voor het maken van dit stuk erfgoed.

  Groeten Sjaak van Loon Vz. museum Wings over Woensdrecht

 12. richard pieters schreef:

  Geweldig werk en zeer inspirerend wat teamwerk kan creëren. Samen zijn we sterker!

 13. Wim Huson schreef:

  Dames en heren, van harte gefeliciteerd met deze bovenmenselijke prestatie.
  Wim Huson, tot Fokker’s Faillissement de laatste chief test pilot van Fokker Aircraft.

 14. Maarten schreef:

  Fantastisch werk en herboren geschiedenis!

 15. Ed Heinen schreef:

  Wow, wat een prestatie ‼️

 16. Menno Tienstra schreef:

  Bijzonder interessant, veel bewondering voor het team dat dit werk volbracht!