Nieuws

FRIEDRICHSHAFEN – Vliegtuigbouwer Daher heeft een Europees typecertificaat ontvangen voor de nieuwe Kodiak 900. Dat maakt het Franse bedrijf afgelopen week bekend tijdens de AERO 2023 in Friedrichshafen. De EASA-certificatie volgt op die van de Amerikaanse FAA in 2022. Daher verwacht komend najaar de eerste Kodiak 900 in Europa te leveren.

De 900 is een grotere en snellere variant van de 100, die in 2017 in Europa werd gecertificeerd. Van dat populaire model zijn al meer dan driehonderd exemplaren gebouwd.

Aan boord van de Kodiak 900 is plaats voor maximaal tien personen. Het toestel heeft een kruissnelheid van 210 kts (389 km/h), een bereik van 1.129 nm (2.091 km) en is geschikt voor starts en landingen op korte onverharde banen.

Volgens Daher is er in Europa brede interesse voor de Kodiak 900 voor onder meer ambulancevluchten, brandbestrijding, skydiving en surveillancetaken.

Daher nam in 2019 het Amerikaanse Quest Aircraft, de fabrikant van de Kodiak-turboprops, over en biedt de toestellen sindsdien aan naast de eigen TBM-series.