Nieuws
Foto: Piper Aircraft

FRIEDRICHSHAFEN – Gebruikers van eenmotorige Piper PA-46- turbinevliegtuigen mogen bij de pomp vanaf nu ook duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) tanken. Piper Aircraft deelde woensdag (19 april) tijdens de AERO 2023 in Friedrichshafen mee dat de Amerikaanse toezichthouder FAA de toepassing van SAF in de Piper M-Class heeft goedgekeurd.

Onder die paraplu vallen onder andere de populaire PA-46 Malibu (M6oo) en MA-46 Matrix (M500) met turbopropmotor.  Door de goedkeuring van de FAA is het gebruik van erkende biobrandstoffen mogelijk in elk gebruik waar de Piper-toestellen operationeel zijn. Deze brandstof is meestal gemaakt van vetzuren of andere synthetische componenten en geaccepteerd voor gebruik in vliegtuigen en motoren die zijn gecertificeerd voor D1655-brandstof, beter bekend als Jet A- en Jet A-1.

De introductie van SAF in de Piper-turboproplijn vereist volgens de fabrikant geen wijziging in de Pilot Operating Handbooks (POH). Voor het gebruik van biobrandstof geldt op dit moment nog wel een maximum van vijftig procent. De andere helft moet reguliere Jet A zijn.