Nieuws

FRIEDRICHSHAFEN – De Oostenrijkse motorfabrikant Austro werkt aan een zuigermotor die geschikt is voor de verbranding van waterstof. De onderneming, een zusterbedrijf van vliegtuigbouwer Diamond Aircraft, werkt voor het project samen met publieke en private organisaties, zoals de TU van Wenen. Het onderzoeksproject moet eind 2024 zijn afgerond.

Er liggen volgens Austro meerdere opties op tafel, maar voor de general aviation ligt een verbranding door een ontstekingsstraal het meest voor de hand. Het grote voordeel van die methode is dat de motor kan gebruikt worden voor zowel kerosine- als waterstofverbranding. De motor zal in dat geval ook geschikt zijn voor biobrandstoffen.

Al het onderzoek tot nu toe is uitsluitend gedaan op een testbank. Austro meldt dat de resultaten van het project worden vrijgegeven na voltooiing van het driejarige programma.

In een ander bericht laat Diamond Aircraft weten dat vanaf mei een testopstelling in gebruik kan worden genomen om biobrandstoffen te testen in de Austro-motoren. De fabrikant wil graag haast maken met het kunnen aanbieden van vliegtuigen die op zogenoemde ‘sustainable aviation fuels’ draaien, maar geeft aan dat de beperkte beschikbaarheid van geschikte SAF’s voor oponthoud hebben gezorgd.

Diamond biedt al een volledig elektrische eDA40, maar heeft daarnaast ook hoge verwachtingen voor de toepassing van SAF als alternatief voor kerosine.