Nieuws
Foto: Maxar Technologies

KHARTOUM – Door de gevechten in Sudan zijn minstens veertien vliegtuigen vernietigd. Er verschijnen op internet steeds meer beelden van gedeeltelijk of volledig verwoeste toestellen op het internationale vliegveld van Khartoum. Onder meer een Airbus A330-300 van de Saoedi-Arabische nationale maatschappij Saudia werd afgeschreven, net als het Ilyushin Il-62M-regeringsvliegtuig van Sudan.

De Il-62M was sinds begin 2005 als nieuw toestel door Sudan in gebruik genomen, hoewel het al in 1993 of 1994 werd geproduceerd. Het toestel stond na de assemblage lange tijd opgeslagen bij de Ilyushin-fabriek in Kazan.

Het toestel van Saudia stond zaterdagmorgen op het punt terug te keren naar de Saoedi-Arabische hoofdstand Riyadh, toen het door de beschietingen van de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) werd geraakt. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Satellietbeelden van het Amerikaanse Maxar Technologies laten zien dat nog veel meer vliegtuigen door het geweld zijn vernietigd.

De RSF strijdt sinds eind vorige week tegen het regeringsleger van Sudan.