Nieuws

ROTTERDAM – Het zomerseizoen op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is begonnen. Er worden in het seizoen, dat tot 28 oktober duurt, minder vluchten uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook worden de vluchten gelijkmatiger verdeeld over de maanden.

RTHA verwacht dit zomerseizoen ongeveer 12.000 vluchten, vier procent minder dan in het zomerseizoen van 2022. Tot minder passagiers leidt dan naar verwachting niet: de luchthaven berekent dat door een hogere bezettingsgraad de teller net als in 2022 uitkomt op 1,6 miljoen.

In 2022 waren, als gevolg van corona, niet-gebruikte slots vanuit het winterseizoen overgeheveld naar het zomerseizoen. Dit zorgde voor een grote piek in de maanden juli en augustus, waarin 4.314 commerciële vliegtuigbewegingen plaatsvonden. Dit jaar heeft er geen overheveling plaatsgevonden omdat de slots in de winter normaal gebruikt konden worden.

Naast het uitvoeren van de geplande vluchten is RTHA ook de officiële uitwijkluchthaven voor vluchten die Schiphol als bestemming hebben. Als door onvoorziene omstandigheden zoals weer of calamiteiten de vluchten niet op Schiphol kunnen landen, kunnen ze uitwijken naar RTHA.