Nieuws

Bouw X-59 QueSST vordert gestaag

PALMDALE   – Bij de Lockheed Martin Skunk Works  worden de contouren van de X-59 Quiet Supersonic Technology (QueSST) demonstrator steeds beter zichtbaar. Recent werden door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beelden vrijgegeven van het toestel in aanbouw waaraan de staartsectie inmiddels is bevestigd.

De supersonische X-59 moet in 2023 voor het eerst vliegen waarbij veel verwacht wordt het uitblijven van de ‘sonic boom’, de knal die te horen is wanneer een vliegtuig door de geluidsbarrière gaat. Volgens NASA en Lockheed Martin zal deze bij het nieuwe toestel niet veel luider klinken dan het geluid van een dichtslaande autodeur. Op deze manier hopen NASA en de Lockheed Martin de beperkingen te omzeilen die samenhangen met het supersonisch vliegen boven land

Motoren
GE Aviation droeg eind 2021 twee motoren over de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA overgedragen voor inbouw in de X-59  QueSST / De motorfabrikant overhandigde beide gemodificeerde F414-GE-100s turbofans met een stuwkracht van 98 kN nadat deze bij Lockheed Martin getest waren.  De eerste motor is inmiddels ingebouwd. De tweede motor dient als reserve; mogelijk dat nog een derde motor van dit type geleverd wordt. Oorspronkelijk zou de F404 geleverd worden (waarvan er twee in in een F/A-18 zitten) maar deze leverde te weinig vermogen.

Multispectraal EVS
Collins Aerospace mag vervolgens in opdracht van Lockheed Martin  de avionica leveren voor de X-59 QueSST. Collins zal daarbij in samenwerking met Lockheed Martin een aangepaste Pro Line Fusion cockpit ontwikkelen met onder meer touchscreen Primary Flight Displays, ARC-210 communicatieradio’s en een multispectraal Enhanced Vision System (EVS-3600). Dankzij dit EVS kunnen toekomstige piloten ondanks het beperkte (uit)zicht over de neus van het toestel onder alle omstandigheden veilig landen dankzij infrarood technologie en visuele sensoren. De eerste foto’s van deze cockpit werden daarbij al door NASA gedeeld.

 

In november 2022 werd de motor voor de X-59 geïnstalleerd.