Nieuws

BOEKAREST – Roemenië heeft besloten een onbekend aantal F-35 Lightning II stealth-jagers aan te schaffen. De Supreme Defense Council (CSAT) van het land heeft hierover een verklaring afgegeven.

Afgezien van deze aankondiging zijn er nog geen details bekend gemaakt over welke F-35-versie het land wil schaffen zal waarschijnlijk de conventioneel opstijgende en landende F-35A worden. Evenmin is bekend wanneer de order zal worden geplaatst. Roemenië zou het tiende land in Europa zijn dat de F-35 zou be

De Roemeense luchtmacht heeft tot nu toe 49 F-16’s aangeschaft: zeventien uit Portugal, die al in dienst zijn, en nog eens 32 ex-jets van de Koninklijke Noorse luchtmacht, die vanaf dit jaar zullen worden geleverd.

Met de F-16’s kan de luchtmacht zijn MiG-21 LanceR, de geüpgradede elektronische en wapensysteemversie van de MiG-21 Fishbed die ontwikkeld werd door Elbit Systems en Aerostar Bacău buiten gebruik stellen. De F-16 fungeren daarmee als hiatenvullers tot de eerste F- 35s worden geleverd.

1 reactie op “Roemenië gaat F-35 Lightning II’s bestellen

  1. En men in Europa maar denken dat men een “Eurofighter” had, blijkbaar wordt dat toch nog de F 35 die als pseudo Eurofighter het Europese luchtruim gaat bewaken en vist de Typhoon helaas achter net.