Nieuws

RIO DE JANEIRO – Embraer heeft woensdag (12 april) tijdens de LAAD Defense & Security 2023 vakbeurs de lancering aangekondigd van de A-29 Super Tucano in de configuratie van de NAVO ( Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). In deze configuratie moet het lichte aanvalsvliegtuig gewapende verkenning en geavanceerde training kunnen bieden aan Europese landen.

De nieuwe versie van het vliegtuig, de A-29N, zal uitrusting en functies bevatten om te voldoen aan de operationele vereisten van de NAVO, zoals een nieuwe datalink en een operatie met één piloot. Daardoor kan het bijvoorbeeld worden gebruikt in JTAC-trainingsmissies (Joint Terminal Attack Controller).

Trainingsvarianten van de A-29N zullen ook worden geüpgraded naar virtual, augmented en mixed reality.

De A-29 Super Tucano werd ontwikkeld als een veelzijdig vliegtuig dat een breed scala aan missies uit kan voeren, waaronder lichte aanvallen, bewaking en onderschepping vanuit de lucht, en counterinsurgency. Naast gevechtsrollen wordt het vliegtuig veel gebruikt als geavanceerde trainer. Het is uitgerust met verschillende ultramoderne sensoren en wapens, waaronder een elektro-optisch/infraroodsysteem met laseraanduiding, nachtkijkers, beveiligde spraakcommunicatie en een datalinkpakket.

Met meer dan 260 geleverde eenheden wereldwijd, is de Super Tucano geselecteerd door meer dan vijftien luchtmachten over de hele wereld, waaronder de USAF.