Nieuws
Aviano, 7 september 2021, Vliegers beoefenen bergvliegen in de Italiaanse Dolemieten. Foto: Apache helikopter in de bergen nabij Pontebba.

SCHAARSBERGEN – In opdracht van de Dienst Geografie van Defensie heeft het Kadaster de webapplicatie ‘Verbeter de Luchtvaartkaart’ ontwikkeld (VDLK) teneinde een veiliger luchtruim voor defensiehelikopters in Nederland te realiseren.

Vanwege het non-stop bouwen in Nederland, wordt de hulp van het publiek gevraagd om melding te maken van een nieuw object dat 15 meter of hoger is zoals windmolens, UMTS-masten, lichtmasten en hijskranen. Als bekend is waar ze staan kunnen vliegers hun route plannen, rekening houdend met de meest actuele informatie. Het komt de vliegveiligheid in Nederland ten goede

In het verleden is twee keer een luchtmacht helikopter tegen een draad gevlogen. In 2007 in de Bommellerwaard en in 2017 in Zoelmond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat in beide gevallen het gebruikte kaartmateriaal niet up-to-date was. Met de lancering van de VDLK wil Defensie dergelijke ongevallen voorkomen.

Deze actuele informatie is niet alleen voor helikopters van de Koninklijke Luchtmacht van belang. Dat geldt ook voor de Luchtvaartpolitie en de ANWB Medical Air Assistance en andere luchtvarenden, zoals de drone-community.

1 reactie op “Defensie wil luchtvaartkaart up to date houden

  1. Anton S. schreef:

    Tja, zulk actueel kaartmateriaal is natuurlijk heel goed voor laagvliegoefeningen in Nederland, maar zijn er straks ook zulke kaarten als onze toestellen in het buitenland worden ingezet?
    Of beter, is er geen technische oplossing die onze vliegers vrijhoudt van dit soort obstakels?