Nieuws

TIANJIN – Airbus gaat in China in Tianjin naast de al operationele Final Assembly Line Asia (FAL Tianjin) een tweede A320neo-assemblagelijn openen. Dit is bekend gemaakt tijdens het staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan China.

Eind maart 2023 werd de eerste op FAL Tianjin geassembleerde A321neo afgeleverd aan het Chinese Juneyao Air.

Airbus heeft wereldwijd vier A320 Family eindassemblagefabrieken in Hamburg, Toulouse, Tianjin en Mobile (Amerika). Wanneer ook de tweede Chinese FAL operationeel is, kan Airbus toe gaan werken naar een geplande maandproductie van 75 toestellen uit de A320neo-familie.

De FAL in Tianjin werd ingehuldigd in 2008 en was de eerste assemblagelijn voor commerciële vliegtuigen van Airbus buiten Europa. In hetzelfde jaar arriveerden de eerste vliegtuigsecties ter plaatse. Sinds de eerste levering van de A320 in 2009 zijn in Tianjin meer dan 600 vliegtuigen afgeleverd gedurende de veertien jaar dat het in bedrijf is.

Met de ingebruikname van de A320neo Tianjin-faciliteit vorig jaar, en met de nieuwste faciliteit die op het punt staat zijn transformatie in Toulouse te voltooien, zal het wereldwijde industriële systeem volledig A321-compatibel zijn.