Nieuws

TORONTO – Horizon Aircraft heeft een eerste serie windtunneltests met de nieuwe Cavorite X5 afgerond. In de windtunnel moest de eVTOL van het Canadese bedrijf bewijzen in staat te zijn om over te schakelen van verticale naar horizontale vlucht. De X5 is de snelste eVTOL in ontwikkeling.

Volgens Horizon overtrof het toestel de verwachtingen. Het gaat overigens nog om een schaalmodel op halve grootte, Horizon beschikt nog niet over een prototype op volledig formaat. Eerder maakte Horizon met de eVTOL al een eerste verticale testvlucht.   

In de windtunnel haalde de Cavorite X5 een gesimuleerde snelheid van 100 km/h. De vijfzitter moet op termijn goed zijn voor tot wel 450 km/h. Opvallend aan de X5 zijn de afsluitbare zestien fans. Met deze fans kan de X5 verticaal stijgen en landen, maar eenmaal in de lucht worden ze afgesloten met kleppen om de aerodynamica te verbeteren. De X5 heeft voor horizontale vlucht een duwpropeller. Door dit ontwerp is de Canadese nieuwkomer ook geschikt voor conventionele starts en landingen.

De eVTOL krijgt een hybride aandrijving. Naast accu’s is er ook een generator aan boord. Als beide worden benut, is volgens de fabrikant een bereik van 500 km mogelijk.

Horizon mikt met de X5 een graantje mee te pikken op de luchttaximarkt, maar ziet ook mogelijkheden voor de recreatieve vlieger, voor medische vluchten en militaire inzet.

Windtunneltest
Eerste verticale vlucht.