Nieuws

NORTH KINGSTOWN – De Amerikaanse fabrikant van elektromotor aangedreven ‘Seagliders’, Regent, heeft Lockheed Martin Ventures (VLM) als investeerder aan boord gehaald. LVM wil vervolgens gaan onderzoeken of de twaalfpersoons Viceroy, die eind 2025 klaar moet zijn voor gebruik, ook kan worden ingezet voor defensiemissies.

Naarmate de VS meer inspanningen levert om de ambities van China in de Stille Oceaan te beteugelen, is de markt misschien rijp voor een aanvalsvoertuig dat over zee scheert. Seagliders vervullen daarbij volgens LMV een erkende behoefte binnen het Amerikaanse ministerie van defensie aan snelle, goedkope, low-signature, baan onafhankelijke mobiliteit in de kustgebieden.

De volledig elektrische, emissievrije toestellen varen uitsluitend over water en maken gebruik van de bestaande haveninfrastructuur om mensen en goederen tot 290 km te vervoeren, met een snelheid van 300 km/h tussen kustbestemmingen.

Regent heeft tot op heden meer dan 400 Seagliders verkocht aan luchtvaart- en veerbootklanten wereldwijd, waaronder Mokulele Airlines, Southern Airways Express, FRS (Duitsland) en Ocean Flyer (Nieuw-Zeeland).

De order waarde is meer dan U$ 7,9 miljard. Recent voegde zich ook Yamato Holdings, de grootste pakketbezorger van Japan en logistiek bedrijf, bij de investeerders door US$ 50 miljoen in regent te investeren.

1 reactie op “LMV ziet militaire mogelijkheden Seagliders

  1. Anton S. schreef:

    Vergroening van krijgsmachten is natuurlijk geweldig, al is omschakeling naar elektrisch of zero emission aandrijven natuurlijk het meest relevant voor frequent gebruikte transportmiddelen.
    Dat zijn, naar ik vurig hoop, zulke militaire seagliders niet. Waar deze meer als verrassingsaanval uitvoerende armada met 300 km/u op een kust af stormen. Waarschijnlijk daarvoor dan ook slechts eenmalig te gebruiken.
    Elektrisch aandrijven met alle extra gewicht van batterijen is voor zulke toestellen dan niet efficiënt. Bovendien staat de Co2 uitstoot van zo’n landing in geen verhouding tot de uitstoot die zo’n hele oorlog dan veroorzaakt.