Nieuws

GAVIÃO PEIXOTO – Brazilië heeft maandag (3 april) een zogenoemde Full Operational Capability (FOC) status afgegeven voor de Embraer C-390 Millennium. Dit gebeurde in aanwezigheid van het opperbevel van de Braziliaanse luchtmacht (FAB). Het FOC-certificaat betekent dat het tweemotorige, multifunctionele toestel aan alle gestelde eisen voldoet.

Volgens het Braziliaanse Instituut voor Industriële Ontwikkeling en Coördinatie (IFI) voldoet het C-390-project aan alle door de Braziliaanse luchtmacht (FAB) gestelde eisen en kan het vliegtuig alle missies uitvoeren waarvoor het is ontworpen. Het IFI is in Brazilië verantwoordelijk voor de certificering van vliegtuigen voor militaire doeleinden.

Tijdens het evenement voor de FOC-erkenning droeg Embraer ook de zesde C-390 over aan de FAB, het eerste in de FOC-configuratie. De andere vliegtuigen die al aan de FAB zijn geleverd, worden bijgewerkt om de certificering te krijgen. Ook alle te exporteren vliegtuigen zullen over de FOC-certificering beschikken. Het toestel is buiten Brazilië besteld door Portugal, Hongarije en Nederland.

De C-390 is ontwikkeld voor uiteenlopende taken zoals het vervoeren en droppen van vracht en troepen, medische evacuaties, opsporing en redding, brandbestrijding en humanitaire missies. Het toestel is ook als tankvliegtuig leverbaar.

Nederland bestelde er in 2022 vijf ter vervanging van de C-130 Hercules.