Nieuws

DEN HAAG – Defensie versterkt de vuurkracht van de krijgsmacht. Dat gebeurt met de aanschaf van raketartillerie voor de landmacht en langeafstandswapens voor de marine en luchtmacht. Dat schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat maandag (3 april) aan de Tweede Kamer.

De F-35 beschikt over bewapening voor het bestrijden van gronddoelen die relatief dichtbij liggen. De F-35 kan hiermee echter geen doelen ver in het achterland van een tegenstander aanvallen als die beschikt over een sterke luchtverdediging. Daarvoor is bewapening nodig met een groot bereik. Zij worden daarom voorzien van langeafstandsbewapening.

Voor de F-35 is daarom gekozen voor bewapening van Amerikaanse makelij. Het gaat om de JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range). Dit wapen heeft eveneens een bereik van ongeveer 1.000 km. De Amerikaanse en de Australische luchtmachten maken er al gebruik van. In Europa schaffen ook Duitsland, Finland en Polen de JASSM-ER aan.

De wapens voor de marine en de luchtmacht beschikken over stealth-eigenschappen, precisiegeleiding en een geschikte explosieve lading om goed beschermde doelen uit te kunnen schakelen.

4 reacties op “F-35s KLu krijgen langeafstandsbewapening

 1. E schreef:

  Een paar SM-3’s en NSM’s voor de LCF’s zijn ook wel aan te bevelen

 2. Het klopt dat de politiek de hoofdoorzaak is geweest van de bezuinigingen en Defensie daar met tegenzit gehoor aan moest geven. Toen het nieuwe bevoorradingsschip Zr. Ms Karel Doorman bijna af was, wilde men het bijna verkopen voordat het in gebruik werd genomen door de Koninklijke Marine. Het schip heeft met een lengte van 205 meter en 28.000 bruto register ton en hangaar faciliteiten voor diverse helikopters, waaronder de Chinook het formaat van een lichte helikopter carrier. Gelukkig dat men tijdig aan de bel had getrokken en is het mooie schip dat ik zowel in Rotterdam als Den Helder ruimschoots van buiten en vooral van binnen heb bezocht, behouden en verricht het nu goede diensten, want zonder een bevoorradingsschip met een goede defensieve bewapening is men deels vleugellam en krijgt het nu aanvulling van de nieuwe Den Helder schip. De politiek verzuimde goed naar de feiten te kijken en maakte bijna de blunder van hun leven. Nu heeft men lessen geleerd en bezig om Defensie weer op een beter niveau te krijgen

 3. Anton S. schreef:

  Inderdaad goed, dat wij nu over krachtiger en vooral verder dragende wapensystemen gaan beschikken.
  Gaan beschikken, want ze zijn er nog niet en ze hadden er inderdaad al lang moeten zijn.
  Overigens het is niet “defensie” dat jarenlang bezuinigd heeft. Het waren onze eigen politici die zulke keuzes maakten en de prioriteit elders legden op verzoek, overigens van ons, althans de meerderheid van de kiezers.

 4. Goed dat Defensie bovengenoemde wapens gaat aanschaffen en eigenlijk merkwaardig dat de F 35 A slechts wapens beschikt voor de korte afstand. Dat de marine ook een betere raket bewapening krijgt had al veel eerder moeten gebeuren. De LCF fregatten, het zijn eigenlijk destroyers maar om politieke redenen fregatten genoemd, hebben bij de voorste VLS oftewel Vertical Launch Systeem raketten nog plaats voor acht raketten die ze nu kunnen benutten.
  Het is triest dat enkele honderden kilometers hier vandaan een gebeurtenis plaats vindt waardoor men binnen de NATO i.h.b. Nederland wakker geschud worden voordat het te laat is. Men heeft bij defensie TEVEEL bezuinigen doorgevoerd en is nu bezig met een inhaalslag, steun ik als ex-dienstplichtig militair deze aankoop !