Nieuws

LONG BEACH – De gefaalde missie vanaf Groot-Brittannië in februari doet Virgin Orbit waarschijnlijk de das om. Het ruimtevaartbedrijf uit de Virgin Group van zakentycoon Richard Branson ontslaat vrijwel al zijn personeel. De plannen voor de komende tijd worden bevroren en op de beurs is het aandeel in elkaar gestort.

Virgin Orbit voerde na een reeks goed verlopen vluchten vanaf de Verenigde Staten in februari van dit jaar voor het eerst een missie in Europa uit. De Boeing 747-400 van het bedrijf, Cosmic Girl genaamd, vertrok vanuit het zuiden van Engeland en wierp zoals gepland de LauncherOne-raket af boven zee. Dat leek goed te gaan, maar in de ruimte raakte de raket van koers en ging verloren, inclusief de commerciële lading van klanten

De laatste weken werd duidelijk dat Virgin Orbit in geldnood verkeert en op zoek was naar nieuw kapitaal. Met het ontslag van het personeel en het staken van alle activiteiten lijkt een einde van dit ruimtevaartavontuur van Branson voorbij.

Virgin Orbit is gericht op het in de ruimte brengen van satellieten voor private bedrijven en overheden. De onderneming staat los van Virgin Galactic, een andere telg uit de Virgin Group, dat zich bezighoudt met toeristische ruimtevluchten.  

Brits avontuur Virgin Orbit eindigt in kater
Virgin Orbit schaft extra Boeing 747’s aan