Nieuws

STOCKHOLM – Het Britse technologieconcern BAE Systems gaat in samenwerking met de Zweedse vliegtuigfabrikant Heart Aerospace nieuwe lichtgewicht batterijen ontwikkelen voor het ES-30 electric conventional takeoff and landing (eCTOL) regionale verkeersvliegtuig.

De ES-30 zal aangedreven worden door vier elektromotoren. Het doel van Heart is om de ES-30 geschikt te maken voor huidige en toekomstige batterij-capaciteit. Door middel van nieuwe generaties batterijen, zal gedurende de levensloop van het vliegtuig het vliegbereik worden vergroot.

Als het aan Heart ligt, wordt de nieuwe ES-30 ook uitgeprobeerd op de Åland-eilanden. De fabrikant heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met de overheid van Åland, een autonome Finse eilandengroep in de Baltische Zee.

De eilandengroep, waar Zweeds de voertaal is, is volgens Heart om meerdere reden een ideale proeftuin voor de ES-30. De regio ligt ingeklemd tussen de economische zones rond Zweedse hoofdstad Stockholm in het westen en Turku, de derde stad van Finland, in het oosten. Beide steden liggen binnen een straal van 150 km van Mariehamn, de hoofdstad van Åland.

Wanneer volledig elektrisch wordt gevlogen, dan kan de ES-30 met dertig passagiers een afstand van 200 km overbruggen. In hybride vlucht gaat het bij dertig passagiers om 400 km en bij 25 passagiers zelfs om 800 km. Daarmee ook de Finse hoofdstad Helsinki en Tampere, de tweede stad van Finland, binnen bereik . Het onderhouden van routes naar deze bestemmingen is economische en sociaal van essentieel belang voor Åland.

Op dit moment zijn er al vliegverbindingen tussen Mariehamn en Stockholm, Turku en Helsinki. De overheid van Åland ziet de stille emissieloze toestellen van Heart graag komen, omdat ook natuurbehoud voor de eilandengroep hoog in het vaandel staan.

Er wonen ongeveer 30.000 mensen op de Finse archipel. Dat aantal neemt elk jaar toe.

De fabrikant heeft naar eigen zeggen momenteel 230 ES-30s verkocht. Daarnaast zijn opties genomen op nog eens100 honderd toestellen en 108 getekende intentieverklaringen.