Nieuws

LAKELAND – Vliegtuigbouwer Daher heeft upgrades aangekondigd voor de Kodiak 100-turboprop. De eerste serie van het type, die tot 2018 werd gebouwd, kan nu voorzien worden van een Garmin G1000 NXi-flight deck. Ook komt voor alle Kodiak 100’s de optie op een vijfbladige Hartzell-propeller. Dat maakte Daher woensdag bekend tijdens de Sun ’n Fun Expo in Florida.

De tweede en derde serie van de Kodiak 100 kregen van Daher al Garmin G1000 NXi-instrumenten mee. Eigenaren van een eerste generatie Kodiak 100 kunnen deze volgens Daher nu ook up-to-date maken.

De retrofit met een vijfbladige composieten Hartzell-propeller geldt voor alle bestaande Kodiak 100’s en is een optie op nog te leveren Kodiak 100 Series III. Het eenmotorige toestel was tot nu toe alleen beschikbaar met een metalen vierbladige propeller. Met vijf bladen is de Kodiak 100 niet alleen stiller, het toestel stijgt ook eerder op.

Daher is tijdens de vliegshow in Florida voor het eerst aanwezig met de nieuwe Kodiak 900, de grote broer van de Kodiak 100. Het 1,19 m langere (en snellere) toestel zal dit voorjaar voor het eerst worden geleverd. De vijfbladige Hartzell is op de Kodiak 900 standaard aanwezig.

Garmin G1000 NXi
De nieuwe Kodiak 900