Nieuws

LAKELAND – De Amerikaanse fabrikant Cubcrafter gaat voor het eerst een model uitrusten met Rotax aandrijving in de vorm van de 160 pk sterke 916iS. Dit is door de fabrikant meegedeeld tijdens Sun ’n Fun Aerospace Expo. Deze nieuwe variant met Rotax-aandrijving wordt de Carbun Cub UL (Unleaded-loodvrij),

CubCrafters bouwt sinds 2017 de in eigen beheer ontwikkelde 180 pk sterke CC340-motorblokken in. Hoewel het viercilinder Rotaxblok twintig pk minder levert, is het blok voorzien van een turbocompressor en dus in staat tot betere prestaties op grote hoogte. Het vliegtuig zal zowel mogas als avgas kunnen tanken. Daarnaast is de Carbon Cub UL voorbereid op nieuwe ongelode vliegtuigbrandstoffen die in de toekomst kunnen opduiken. Rotax denkt daarbij specifiek aan biobrandstoffen.

De 916 weegt 85,8 kg en levert 160 pk tijdens take-off en maximaal 137 in gewone vlucht, tegenover respectievelijk 141 en 135 pk van de 915, waarop de 916iS is gebaseerd. De initiële TBO is volgens Rotax 2000 uur.

CubCrafters zegt dat de UL pre-preg composieten en titanium componenten zal bevatten om het gewicht van het vliegtuig te verminderen tot zelfs minder dan de originele Carbon Cub. De productieversie is bedoeld om te worden aangeboden als een Amerikaans licht sportmodel.

Het nieuwe motorblok werd al als technologie demonstrator gebruikt bij het Red Bull-project waarbij een aangepaste Carbon Cub in maart 2023 landde op een helikopterplatform met een diameter van 24 meter bij de iconische Burj Al Arab in Dubai.