Nieuws

OTTAWA – De Canadese regering heeft bij het exportbureau van de Amerikaanse overheid het verzoek ingediend om groen licht te geven voor de aankoop van zestien Boeing P-8A Multi-Mission Aircraft (MMA) verkenningsvliegtuigen.

De Canadezen zijn op zoek naar een maritiem toestel om de negentien Lockheed CP-140 Aurora’s te gaan vervangen die zich sinds 1980 in Canadese dienst bevinden. Met deze vervanging wil de Canadese marine ook hun onderzeebootbestrijdingsmogelijkheden verbeteren en hun Intelligence, Surveillance Reconnaissance (ISR) mogelijkheden op een hoger plan tillen.

Boeing en meerdere Canadese industriepartners besloten al in juni 2022 binnen team Poseidon te gaan samenwerken om de P-8A Poseidon naar voren te schuiven als ideaal toestel voor het Canadian Multi-Mission Aircraft (CMMA) project.
Team Poseidon bestaat uit CAE, GE Aviation Canada, IMP Aerospace & Defence, KF Aerospace, Honeywell Aerospace Canada en Raytheon Canada. Daarnaast zijn er nog tachtig kleinere ’teamspelers’.

2 reacties op “Canada wil graag P-8A Poseidon aanschaffen

  1. Marco P.J. Borst schreef:

    Canada gaat geen 19 Aurora’s vervangen. Ooit hadden ze 21 vliegtuigen: 18 CP-140 Aurora’s en 3 CP-140A Arcturus. Momenteel zijn er nog 15 Aurora’s in dienst, waarvan er 1 al voor langere tijd aan de grond staat.

  2. Leuk zo’n Canadees bericht over de vervanger van de Aurora, is het toch nog steeds jammer dat Nederland zijn MLD taken en de Orions om idiote en misschien wel niet echt zinvolle redenen heeft afgegeven aan Duitsland en die nu ook met de Poseidon gaan vliegen. Nederland heeft met de Noordzee in de voortuin en het Caribisch gebied genoeg water om vergelijkbare toestellen nuttig te kunnen maken en inzetten.
    De bezuinigingen zijn in Nederland té ver doorgevoerd en kan men zelf met een “dinky-toy” leger ook zijn tanden niet meer echt laten zien, iets wat men in Canada nog wel kan ! In Canada heeft een tijger nog tanden, Nederland niet , dom !