Nieuws

HUELVA – Airbus Defence and Space en Airbus UpNext, hebben tijdens een testvlucht autonome begeleiding en besturing van DT-25 doeldrones bereikt met behulp van een A310 MRTT.

Bekend als Auto’Mate, werden technologieën geïntegreerd in een A310 MRTT vliegend testbed en op verschillende DT-25 doeldrones, die dienst deden als ontvangstvliegtuig en vlogen vanaf het Arenosillo Test Center (CEDEA ) in Huelva, Spanje.

Boven de wateren van de Golf van Cadiz ging de besturing van de drones daarbij over van een grondstation naar de A310 MRTT, die de DT-25 autonoom naar de tankpositie tijdens de vlucht leidde.

Tijdens een testvlucht van bijna zes uur werden de vier achtereenvolgens gelanceerde ontvangers opeenvolgend bestuurd en bestuurd dankzij kunstmatige intelligentie en coöperatieve besturingsalgoritmen, zonder menselijke tussenkomst. De verschillende ontvangers werden bestuurd en geleid tot een minimale afstand van ongeveer 45 meter van de A310 MRTT.

Tegen eind 2023 wordt een tweede campagne verwacht, waarin het gebruik van navigatiesensoren op basis van kunstmatige intelligentie en verbeterde algoritmen voor autonome formatievluchten wordt onderzocht. Daarnaast zullen er ook twee gesimuleerde drones in de buurt van de A310 MRTT vliegen om autonome operaties met meerdere ontvangers en algoritmen voor het vermijden van botsingen te demonstreren.