Nieuws

BEIJING – De eerste videobeelden zijn verschenen van vliegtests waarop de Chinese CJ-1000A-motor is te zien. Dat moet de nieuwe turbofan worden van de COMAC C919, het Chinese antwoord op de Boeing 737 en Airbus A320. China streeft net als Rusland naar een zelfvoorzienende vliegtuigbouwindustrie.

Aero Engine Corporation of China (AECC) werkt al meer dan tien jaar aan de CJ-1000A. In 2011 werd een model van de motor voor het eerst publiekelijk getoond. In 2018 kon een prototype voor het eerst worden ingeschakeld. De eerste CJ-1000A is blijkens de op internet verschenen beelden nu gereed voor vliegtests.

De motor werd gezien aan de linkervleugel van een Xi’an Y-20. Dat is nieuw Chinees transportvliegtuig, waarmee China een eigen alternatief heeft voor de Russische Ilyushin Il-76. China spant zich in om voor het bouwen van vliegtuigen niet afhankelijk te zijn van westerse landen en Rusland. Het fabriceren van grote passagiers-en transportvliegtuigen is de eerste stap, de ontwikkeling van de daarbij horende motoren fase 2.

Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat de CJ-1000A klaar is voor gebruik in de C919. Het passagiersvliegtuig wordt tot die tijd voorzien van LEAP 1C-motoren van CFM, die ook toegepast worden op de Boeing 737 MAX en Airbus A320neo.