Nieuws

MERSIN – Turkish Aerospace Industries heeft in de loop van maart 2023 een nieuwe gevechtsdrone getoond, de Anka 3. Het toestel zal naar verwachting in de komende maanden zijn eerste vlucht maken.

De structurele assemblage van het eerste prototype werd in januari 2023 voltooid. Tijdens de Border Security Summit die van 21 tot 22 maart in Ankara werd gehouden, werd bekend dat de Anka-3 onder worpen wordt aan grondtests voorafgaand aan de eerste vlucht. De motor van de ANKA-3 wordt begin april 2023 voor het eerst opgestart en de inaugurele vlucht staat gepland voor dezelfde maand.

De Anka-3 zal een maximaal startgewicht krijgen van 6.500 kg en een laadvermogen van 1.200 kg. De maximale vlieghoogte komt op 40.000 ft (12.192 m) te liggen. Wordt op 30.000 ft (9.144 m) gevlogen, dan kan bij een kruissnelheid van 250 kts (463 km/h) tot tien uur worden gevlogen.

Eerder deze maand werden al motorproeven uitgevoerd met het nieuwe TAI TF-X gevechtsvliegtuig terwijl ook de nieuwe Hurjet straaltrainer op het punt staat te gaan vliegen. Dit had tijdens een Turkse nationale feestdag moeten gebeuren. Uit piëteit met de slachtoffers van de recente aardbevingen zijn deze festiviteiten uitgesteld.