Nieuws

WASHINGTON – In de VS hebben zeven senatoren een wetsvoorstel ingediend om de pensioenleeftijd van piloten te verhogen van 65 naar 67. Vorig jaar deden enkele Republikeinse senatoren dat ook al, maar nu wordt het plan gesteunde door twee Democratische senatoren. Het gaat in het voorstel om een wettelijk vastgelegd hogere leeftijd, dus niet op basis van vrijwilligheid.

De wetswijzing voor een hogere leeftijd wordt ingegeven door een chronisch pilotentekort, met name bij regionale maatschappijen. Daardoor vallen regelmatig vluchten uit en verliezen gemeenschappen in de VS belangrijke vliegverbindingen.

In het voorstel staat dat piloten van boven de 65 wel vaker medisch gecontroleerd moeten worden. De laatste verplichte verhoging van de pensioenleeftijd was in 2007. De leeftijdsgrens ging toen omhoog van 60 naar 65.

De invloedrijke pilotenvakbond ALPA is tegen het verhogen van de leeftijd naar 67 jaar.