Nieuws

LONDEN – De kans bestaat dat veel start-up binnen de ‘advanced air mobility’-sector (AAM) in 2023 over de kop gaan. Het gros van de bedrijven in de sector heeft grootste plannen, maar ontbreekt het aan financiële slagkracht om die te verwezenlijken. Dat constateert Revoluntion.Aero op basis van eigen onderzoek.

Het Britse online platform en kenniscentrum op het gebied van AAM zag dat het aantal bestellingen in de sector vorig jaar met veertig procent toenam ten opzichte van 2021. Ook dit jaar zal er naar verwachte sprake zijn van groei. De verkopen worden volgens Revolution.Aero echter vrijwel volledig toegeschreven aan maximaal twintig opkomende fabrikanten, terwijl er wereldwijd meer dan 240 actief zijn.

“Met een economisch klimaat dat verslechtert, willen investeerders progressie zien en dat is alleen mogelijk als er geld binnenkomt via orders”, aldus Revolution.Aero. Het platform verwacht dat de start-ups het wat nieuwe investeringen betreft vooral moeten hebben van overheden en grote bedrijven en veel minder van durfkapitaal.

Revolution.Aero raamt het aantal bestelde toestellen vorig jaar op 2.876, tegenover 2.056 in 2021. In beide jaren werd 90 procent daarvan gevormd door hybride en elektrische VTOL’s (vertical take-off and landing aircraft). De rest waren regionale ‘mini-liners’, amfibievliegtuigen en drones of andere onbemande toestellen.

AAM en UAM
Onder de noemer ‘AAM’ vallen alle concepten waarin nieuwe ontwerpen en technologieën worden toegepast voor het vervoer van personen of vracht door de lucht, bemand en onbekend. De term ‘urban air mobily’ (UAM) wordt meestal gebruikt voor dat deel van de ‘AAM’ dat in stedelijke gebieden plaatsvindt. De meeste concepten van dit moment zijn elektrisch aangedreven VTOL’s (eVTOL’s). De markt voor eVTOL’s wordt voor 2025 geschat op 8,5 miljard dollar. In 2030 kan dat opgelopen zijn tot 30,8 miljard dollar.

1 reactie op “‘Jaar van de waarheid voor VTOL-bedrijven’

  1. Anton S. schreef:

    “Met een economisch klimaat dat verslechtert, willen investeerders progressie zien en dat is alleen mogelijk als er geld binnenkomt via orders”, in deze zin ligt meteen ook de achilleshiel van dit vervoersconcept besloten.
    Die orders moeten echter komen van firma’s die denken cliënten te hebben wier tijd zo kostbaar is, dat die zich zulke vluchtjes kunnen permitteren, waarbij ze onderwijl ook nog moeten opboksen tegen firma’s met heli’s die natuurlijk nog lang niet afgeschreven zijn.

    Of te wel, wil je deze nieuwe luchtvaartsector een structurele boost geven, dan moet die komen van overheden die af willen van lawaai en andere schadelijke zaken uitstotende heli’s in hun stedelijke gebieden.
    En die overheden, dat zijn wij, althans in democratieën, als burgers gewoon zelf.